Warmer klimaat, meer problemen met voedselveiligheid

15 oktober 2008

ROME - Een warmer klimaat zal gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Zo zal een gemiddelde stijging van een graad Salmonella-infecties met 5 tot 10 procent doen stijgen.

Klimaatverandering zal serieuze gevolgen hebben voor de voedselproductie en voedselveiligheid. Dat bleek uit een seminar dat afgelopen maandag in Rome werd gehouden.

De bijeenkomst, die aan de vooravond van de Wereldvoedseldag op 16 oktober werd gehouden, werd georganiseerd door de WHO, FAO, EFSA en het Italiaanse minister van VWS.

Voedselzekerheid
Een warmer klimaat heeft zoals gezegd gevolgen voor de groei van micro-organismen in voeding. Dat geldt ook voor zoönoses.

Ook op gebied van voedselzekerheid - food security - zullen verschuivingen optreden, zo meldt onder meer het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Zo zal in de Mediterranee, in Oost-Europa en in Zuid-Oost Azië de landbouwproductie afnemen als gevolg van een watertekort.

Dat zal weer gevolgen hebben voor de arme bevolking in rurale gebieden, die sterk afhankelijk zijn van de lokale productie van voeding.

FAO: Multidisciplinaire aanpak
Volgens Ezzedine Boutrif, Director of Nutrition bij de FAO, vereist de problematiek van voedselveiligheid en zekerheid een multidisciplinaire aanpak.

'De gezondheid van mens, plant en dier hangen nauw met elkaar samen. We zullen in elke schakel van de keten de gevolgen van klimaatverandering op deze drie aspecten in kaart moeten brengen. Daarna kunnen we op een pro-actieve manier deze problemen gaan aanpakken.'

Download executive summary assessment report IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)

Lees ook:
EFSA verwacht meer internationale schandalen (14 oktober 2008)

Meer voedselinfecties door klimaat (22 september 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over klimaat en voeding

Altijd op de hoogte blijven?