DenkTank: Keten moet transparanter

5 oktober 2012

HAARLEM - De voedselketen in Nederland kan veel duurzamer. De verschillende schakels in de voedselketen moeten dan wel transparanter worden en beter samenwerken. Ook moet de consument beter in staat worden gesteld om duurzamere keuzes te maken. Dat concludeert de Nationale DenkTank.

De Nationale DenkTank presenteert zijn analyse vandaag (vrijdag) aan ruim 180 experts en betrokkenen op het Expert Forum in Haarlem. De DenkTank, bestaande uit 21 veelbelovende academici en promovendi, staat dit jaar in het teken van de duurzame voedselketen. Het project wordt ondersteund door het FNLI en het CBL. De analyse is tot stand gekomen na ruim 200 interviews met experts, eigen berekeningen en een representatief onderzoek onder Nederlandse consumenten. Na de analysefase werkt de DenkTank aan oplossingen voor het vraagstuk dat zij in december presenteert.

Er kan veel worden bereikt door de verwarring bij de consument over duurzaamheid weg te nemen. De consument is dan beter in staat duurzamere keuzes te maken.

Als de verschillende schakels in de voedselketen transparanter worden en beter samenwerken, kan Nederland in theorie een CO2-uitstoot van ruim twee miljoen auto's per jaar besparen. Alleen al de import van louter duurzame soja zou een jaarlijks kap van regenwoud besparen die een hoeveelheid CO2 vertegenwoordigt van de jaarlijkse uitstoot van 880.000 auto’s. De productie van het nog eetbare voedsel dat jaarlijks in de Nederlandse huishoudens wordt weggegooid is goed voor een jaarlijkse CO2-uitstoot van 1.2 miljoen auto’s.

Op het gebied van dierenwelzijn is er verbetering mogelijk bij regulier gehouden kippen met een beperkte negatieve milieu-impact, zo blijkt uit de analyse van de DenkTank.

Lees ook:

DenkTank streeft naar duurzamere voedselketen (20 augustus 2012)

Altijd op de hoogte blijven?