Heiploeg wil boete verhalen op destijds verantwoordelijken

9 december 2013

ZOUTKAMP - Garnalenproducent Heiploeg gaat de juridische mogelijkheden onderzoeken om de boete die de Europese Commissie heeft opgelegd te verhalen op de mensen die destijds verantwoordelijk waren. De kartelafspraken hadden betrekking op de periode 2000 tot 2009.

Bovendien gaat de garnalenverwerker bij de Europese Commissie in beroep tegen de boete van ruim 27 miljoen. Dat heeft Heiploeg bekendgemaakt. Zolang de beroepsprocedure loopt, geeft Heiploeg verder geen inhoudelijke reactie op de kwestie.

Tussen juni 2000 en januari 2009 maakten Heiploeg en Klaas Puul afspraken over prijzen en verkoopvolumes voor Noordzeegarnalen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Kok Seafood was zeker vanaf februari 2005 bij het kartel betrokken, terwijl het Duitse Stührk van maart 2003 tot november 2007 betrokken was bij prijsafspraken in Duitsland. Kok Seafood kreeg voor zijn aandeel een half miljoen euro boete, Stührk moet 1,1 miljoen euro betalen. De Volendamse garnalenverwerker Klaas Puul, die het kartel meldde, hoeft geen boete te betalen.

Overnames

In de periode waarin het kartel bestond, was Heiploeg eigendom van verschillende partijen. De Zwitserse bank UBS kocht de garnalenverwerker in 2000 en in 2006 nam investeringsmaatschappij Gilde het bedrijf over. Sinds vorig jaar zijn de aandelen in handen van ABN Amro, Rabobank, Friesland Bank en de IJslandse bank Landsbanki.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?