Personeel krijgen lastiger dan houden

28 juni 2007

DOETINCHEM - Personeel krijgen blijkt lastiger dan ooit in de foodindustrie. Toch vinden mensen die erin werkzaam zijn het een uitdagende branche. Maar hoe win je de interesse van starters?

Jongeren hebben een geringere interesse in technische opleidingen. Ze kiezen vaker een algemene in plaats van een vakinhoudelijke studie. Toch is de prognose voor het komende jaar gunstiger, meldt maandblad Elsevier Voedingsmiddelen Industrie in haar juni-nummer.

Vraagmarkt
Bert den Uijl van DUPP (werving- en selectiebureau in food) stelt dat het meer dan ooit een vraagmarkt is geworden. 'Er is vooral een tekort aan inhoudelijke professionals met 3 tot 8 jaar ervaring die toe zijn aan een volgende stap.'

Er moet, volgens Gijsbert van der Kooij (NVVL/Unilever) iets gebeuren om meer starters te interesseren voor een baan in de voedingsmiddelenindustrie 'want de nood wordt alleen maar hoger'. 

Vervanging
De Human Captital Roadmap stelt dat, hoewel de totale werkgelegenheid zal krimpen, tot 2020 toch meer vacatures verwacht worden. Dit is vooral omdat de babyboomers met pensioen gaan.

Opvallend is dat medewerkers in de sector trouw zijn. Mensen die vertrekken doen dit vooral vanwege salaris, slecht management en het ontbreken van uitdagingen, meldt Tempo-Teamrapport Boeien & Binden.

Direct begeleiden
LU kwam in de jaarlijkse lijst van het Great Place to Work Institute (op basis van reacties van werknemers) als beste foodbedrijf uit de bus. Hr-manager Rianne Laseroms vertelt dat bij LU de starter al direct wordt begeleid.

Lees hier meer over in het juni-nummer van Elsevier Voedingsmiddelen Industrie.

Lees ook:
Arbeidsmarkt: sector moet aan de bak (21 mei 2007)

FNLI-voorzitter: personeel is ruggengraat van bedrijf (21 mei 2007)

Lu beste werkgever in food (4 mei 2007) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over arbeidsmarkt

Altijd op de hoogte blijven?