VALMIERA – Studenten van de afdeling Life Sciences & Technology van Van Hall Larenstein in Leeuwarden zijn dit jaar derde geworden tijdens het Europees Kampioenschap voor het beoordelen van zuivelproducten, de European Sensorial Evaluation Contest.
Ronald ter Woord (op de foto vooraan), Martine Woldman en Natasja van Kleef werden eerste bij het beoordelen van boter en Edammer kaas; bij het beoordelen van de lokale kaas Janis Cheese en melk legden ze beslag op plek 3.
In totaal 12 teams van verschillende scholen/instituten streden om de eer. Er moesten 5 variaties van melk, boter, Edammer kaas en de lokale kazen Janis Cheese en Russian Cheese beoordeeld worden op diverse aspecten.
Verder werd Ronald ter Woord kampioen bij de beoordeling van Edammer kaas en boter en tweede in het eindklassement. Tarah Salmi werd derde bij de beoordeling van de Janis Cheese, en derde bij de beoordeling van de Edammer.
De studenten Alie Jongsma en Diana Wijbenga van de afdeling MBO-Life Sciences van het Nordwin College legden bij de beoordeling van Edammer kaas beslag op de (gedeelde) eerste en de tweede plaats; Alie werd bovendien derde in het eindklassement. De wisseltrofee ging dit jaar naar Mamirolle in Frankrijk.
De wedstrijd werd dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd, onder auspiciën van Europel, de Europese vereniging voor zuiveldocenten. Dit jaar werd het kampioenschap gehouden bij de Letse school Valmieras Profesionālā Vidusskola.
Lees ook:
- Friese hogescholen willen Voedings Applicatie Centrum (3 april 2013)
- Chocolate Challenge: kies voor procestechniek (27 maart 2013)
- ‘Foodsector aantrekkelijk voor jongeren’ (24 januari 2013)
- Duizenden scholieren op bedrijfsbezoek (9 januari 2013)