Nitraatrijke groente mag elke dag

13 oktober 2014

Het Voedingscentrum heeft de consumptieadviezen om niet meer dan 2 keer week nitraatrijke groente als bietjes, spinazie of sla te eten aangepast. Uit nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid.

Het Voedingscentrum trekt zijn eerdere adviezen in op basis van de nieuwe factsheet ‘Adviezen nitraat en nitraatrijke groente’. "Niets staat de consumptie van nitraatrijke groente in de weg", aldus Stephan Peters, kennisspecialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend'.

Combinatie met vis

Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. "Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies", legt Peters uit.

Bietensap

Er blijven twee beperkende adviezen over. Het dagelijks gebruik van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat wordt afgeraden. "Onder sporters zien we een trend van het gebruik van deze middelen, omdat ze tot verbeterde sportprestaties zouden leiden. Dat is niet goed genoeg onderzocht om dat te bevestigen. Wat we wel zien is dat de hoge dosis nitraat in zulke supplementen bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat komt en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom raden we sporters aan om terughoudend te zijn."

Bovendien wordt het gebruik van water uit privébronnen voor het aanmaken van flesvoeding afgeraden. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig.

Lees ook:

Voedingscentrum waarschuwt voor bietensap (4 november 2013)

Altijd op de hoogte blijven?