Britse food-industrie moet vlees testen

11 februari 2013

LONDON - Britse voedingsmiddelenbedrijven moeten de herkomst van het vlees dat ze gebruiken controleren. Dat hebben het Food-ministerie (DEFRA), de Food Standards Agency (FSA) en de voedingsindustrie afgesproken. Aanleiding daarvoor is de paardenvleesaffaire.

De foodbedrijven moeten uiterlijk 15 februari met de resultaten komen van de ''authenticiteitstesten". Het gaat met name om rundvleesproducten als hamburgers, gehaktballen en lasagne.

De verschillende partijen komen vandaag (maandag) opnieuw bijeen. Ze gaan onder meer bekijken waar in de keten het best gecontroleerd kan worden op de juistheid van de herkomst van het vlees.

De FSA doet in samenwerking met de Franse autoriteiten onderzoek naar het paardenvlees in vleesproducten en maaltijden. De FSA stelt dat ook Europol van het onderzoek op de hoogte is. Paardenvlees is niet schadelijk voor de gezondheid, maar dient wel gedeclareerd te worden. In Groot-Brittannië is het zeer ongebruikelijk paardenvlees te eten.

Instellingen

De FSA heeft ook instellingen gewezen op hun verantwoordelijkheid. Scholen, gevangenissen, ziekenhuizen en het leger dienen hun leveranciers te vragen naar de herkomst van het vlees. Indien deze niet kan aantonen waar het vlees vandaan komt, moeten de instellingen eisen dat het vlees getest wordt en de producten weigeren, of tijdelijk opslaan tot de testresultaten bekend zijn. Onlangs bleek dat Britse gevangenen halal vlees geserveerd kregen waarin varkensvlees was verwerkt.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?