DEN HAAG - Meer dan de helft van de broodjes döner kebab bevat E- coli bacteriën. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond onder 49 broodjes döner, gekocht in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Breda.
De Consumentenbond trof geen Salmonella of Campylobacter aan, maar wel E. coli. Mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen kunnen daar ziek van worden.
De aanwezigheid van E- coli, of zoals de Consumentenbond het noemt de 'poepbacterie', duidt op slechte hygiëne. De bacterie is afkomstig uit de darmen van mensen of dieren. De Consumentenbond adviseert mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangeren geen broodje döner kebab meer te eten.
Hygiëne-inspecties
De Consumentenbond vindt dat consumenten het recht hebben om te weten welke horecagelegenheden hygiënisch werken. De NVWA gaat hygiëne-inspecties binnenkort openbaar maken, maar de Consumentenbond meent dat die gegevens onbetrouwbaar dreigen te worden, omdat restaurants zelf vragenlijsten mogen invullen over de hygiëne in hun zaak.
Lees ook:
- Actie Consumentenbond rond FNLI-verkiezingsdebat (17 augustus 2012)
- Consumentenbond: vooral appel in fruitdrank (11 juni 2012)