Salmonella belangrijkste ziekmaker in food

13 mei 2009

PARMA - Salmonella bleef ook in 2007 de voornaamste bron van voedselgerelateerde ziekten in de EU, gevolgd door voedselgerelateerde virussen en Campylobacter.

Dat blijkt uit de Community Summary Report on Foodborne Outbreaks in de EU in 2007 van de EFSA.

In totaal werden in dat jaar 5609 uitbraken van voedselgerelateerde ziekten gerapporteerd. Bijna 40.000 mensen werden ziek en 19 gingen eraan dood. De totalen betekenden een lichte daling ten opzichte van die van 2006.

Salmonella
In 40 procent van de uitbraken was Salmonella (foto) de oorzaak. Van de 2201 gevallen konden er 590 worden aangetoond via laboratoriumtesten of epidemiologisch bewijs. Bij de rest werd Salmonella aangemerkt als meest waarschijnlijke oorzaak.

Bij de Salmonella-uitbraken ging het in totaal om 8922 ziektegevallen en 10 doden. Ei en producten met ei waren het vaakst de oorzaak.

Virussen
Voedselgerelateerde virussen (zoals het Norovirus) zorgden voor 668 gerapporteerde uitbraken, waarvan er 111 werden aangetoond. Meer dan 3700 mensen werden er ziek van maar niemand overleed. Hier zorgden vooral garnalen, schaaldieren en buffetten voor de besmetting.

Campylobacter was verantwoordelijk voor 461 uitbraken, waarvan er 29 werden aangetoond. 244 mensen werden ziek, vooral van kip en andere vleessoorten.

Toxines
Bacteriologische toxines, zoals die geproduceerd worden door Bacillus, Clostridium en Staphylococcus, zorgden voor 458 uitbraken en vier doden. Andere uitbraken kwamen van bacteriën als E.coli, Yersinia en Listeria.

Van het totaal aantal uitbraken werd 36 procent gevonden door laboratoriumtesten of via epidemiologisch bewijs. Bij vijf van de 19 doden kon een oorzaak niet worden achterhaald.

Bekijk het EFSA-rapport (102 pagina's)

Bekijk de samenvatting van EFSA

Lees ook:
E.coli uitbraak in Nederland (3 maart 2009)

Vier Denen dood door salmonella in worst (27 februari 2009)

Specerijen vaakst besmet (27 februari 2009)

Zie ook:
Dossier recalls

HACCP-module

Altijd op de hoogte blijven?