Schoolkinderen maakten smoothies met verontreinigd weipoeder

9 augustus 2013

PALMERSTON NORTH - Schoolkinderen in Nieuw-Zeeland hebben zelfgemaakte smoothies gedronken met weipoeder van Fonterra dat mogelijk was verontreinigd met de Clostridium-bacterie, die botulisme kan veroorzaken. Dat maakte deel uit van een wetenschapsproject.

Fonterra stelt dat er geen gezondheidsrisico is voor de betrokken leerlingen en heeft scholieren en docenten daarover geïnformeerd. Fonterra kwam er donderdag achter dat de school in december 2012 een zak met 12 kilo weipoederconcentraat had besteld, die was geleverd door Fonterra's Innovation Centre waar het poeder wordt gebruikt voor productontwikkeling. Het wetenschapsproject werd in april afgerond en er zijn geen ziektegevallen gemeld.

Drie batches

De besmetting met  de Clostridium-bacterie is beperkt gebleven tot drie batches die, naast dus het eigen innovatiecentrum en de school, zijn geleverd aan 8 bedrijven. Door die ondernemingen geproduceerde producten zijn op de markt gekomen in 8 landen, meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken: Nieuw-Zeeland zelf, Australië, Saudi-Arabië, Maleisië, Thailand, Vietnam, China en Hongkong. Het gaat om babyvoeding, vruchtensappen, zuiveldrankjes, yoghurt, sportdrankjes en diervoeder.

Botulisme leidt tot verlammingsverschijnselen en kan zelfs dodelijk zijn. Door verhitting zoals bij de productie van drankjes, en een lage pH-waarde wordt de bacterie gedood.

Het weipoederconcentraat werd in mei 2012 door Fonterra geproduceerd.

Altijd op de hoogte blijven?