Voedingsmiddelenbedrijven moeten traceringssysteem verbeteren

19 november 2013

DEN HAAG - Voedingsmiddelenbedrijven moeten zich beter voorbereiden op een omvangrijke recall. Ze moeten de organisatie van de incidentbestrijding versterken en hun traceringssysteem verbeteren. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Salmonella in gerookte zalm'.

De affaire in 2012 met zalm van Foppen die besmet was met Salmonella, leidde tot naar schatting 23.000 ziektegevallen. Het overlijden van 4 mensen wordt met de Salmonellabesmetting in verband gebracht.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert in het rapport dat noch producent Foppen, noch de NVWA voldoende voorbereid bleek op een voedselveiligheidsprobleem van zulke grote omvang. Er was te weinig afstemming tussen de betrokken bedrijven en overheidsinstanties. Daardoor ontstond verwarring bij zowel de bedrijven als consumenten.

NVWA greep niet in

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is kritisch over de rol die de NVWA heeft gespeeld. Bij de salmonellabesmetting waren zoveel partijen en producten betrokken dat de bedrijven geen overzicht hadden. "De NVWA zag echter geen aanleiding om in te grijpen toen de betrokken bedrijven er niet in slaagden bij de bestrijding een gezamenlijke aanpak te volgen. De NVWA richtte zich voornamelijk op haar handhavende rol. Het terughalen van de besmette producten heeft hierdoor langer geduurd dan nodig. Consumenten wisten niet goed dat zij gevaar liepen en wat zij moesten doen."

Traceringssysteem verbeteren

De uitbraak toont aan dat de voedselverwerkende industrie zich beter moet voorbereiden op dergelijke onverwachte en nieuwe risico’s. Dat vraagt om een alerte en kritische houding ten aanzien van veranderende productieomstandigheden en signalen die kunnen wijzen op kwetsbaarheden in het productieproces. Daarnaast moeten bedrijven hun traceringssysteem verbeteren zodat zij ook voorbereid zijn op een recall van een productie die zich uitstrekt over meerdere weken of maanden. Dit vraagt om een versterkte organisatie van de incidentenbestrijding van de voedselproductiebedrijven en retailers, aldus de Onderzoeksraad. De organisatie en het traceringssysteem moeten bovendien regelmatig worden getest.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over de Salmonella-zalm van Foppen

Altijd op de hoogte blijven?