'Gezonde voeding gesubsidieerd door heffing op ongezond'

6 oktober 2014

Loodhoudende benzine kreeg in het verleden een opslag die gebruikt werd om de prijs van loodvrije benzine te verlagen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid doet de aanbeveling een dergelijke regeling in te voeren voor het bevorderen van duurzamer geproduceerd en gezonder voedsel.

Dat staat in het rapport Naar een voedingsbeleid dat de WRR donderdag 2 oktober heeft overhandigd aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Zo'n fonds kostte de overheid geen geld en bleek opmerkelijk effectief, schrijft de WRR. Brancheorganisaties kunnen het initiatief nemen voor zo'n maatregel, terwijl de overheid om freeriders te voorkomen de overeenkomst algemeen verbindend kan verklaren.

Voedselbeleid

De WRR pleit in het rapport verder voor een verschuiving van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid. In het verleden was er een landbouwbeleid, gericht op het verhogen van de productiviteit, voedselveiligheid en het bevorderen van de export. Later kwamen daar volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschapsbeheer bij.

De WRR schrijft dat internationalisering steeds meer een rol is gaan spelen. Er nu meer aandacht komen voor de 'ecologische houdbaarheid' (duurzaamheid, voedselzekerheid), volksgezondheid (waaronder ongezonde voeding en de risico's van multiresistente bacteriën) en de 'robuustheid van het voedselsysteem' (de veerkracht van de voedselproductie bij al dan niet plotselinge veranderingen).

Voedselnet

De WRR introduceert het begrip 'voedselnet'. Het voedselproductiesysteem is geïndustrialiseerd en grootschaliger geworden. De productieketen is  langer en internationaler geworden. Het belang van niet-agrarische spelers als de levensmiddelenindustrie en de retail is groter geworden. Volgens de WRR is er een complex netwerk ontstaan van stromen van grondstoffen en halffabricaten, dat grenzen en jurisdicties overschrijdt. Het adviesorgaan signaleert dat er in dat netwerk knooppunten zijn, zoals zaadbedrijven en inkooporganisaties van retailers. Al die veranderingen vereisen een nieuw beleid.

Lees ook:

‘Stoplichten voor gezonde én voor duurzame voeding' (6 oktober 2014)

WRR: meer convenanten gezonde voeding nodig (6 oktober 2014)

Altijd op de hoogte blijven?