'Stoplichten voor gezonde én voor duurzame voeding'

6 oktober 2014

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)  pleit voor een dubbel stoplichtensysteem voor voedingsmiddelen. Consumenten kunnen dan in één oogopslag zien of een product gezond is en of het duurzaam is geproduceerd.

De twee aparte stoplichtsystemen kunnen met simpele symbolen betrouwbare informatie verschaffen. Dat staat in het rapport Naar een voedingsbeleid dat de WRR donderdag 2 oktober heeft overhandigd aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Keurmerken

Het adviesorgaan stelt dat productinformatie en logo’s een belangrijke motor kunnen zijn voor verandering, zowel doordat zij consumenten kunnen aanzetten tot andere productkeuzes, als door de anticipatie hierop van het bedrijfsleven. Het aantal logo’s en keurmerken is inmiddels zo groot dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Soms is niet duidelijk waarop de claim is gebaseerd. De WRR meent dat de overheid daarbij een ordenende taak heeft.

"Zij dient heldere en eenduidige informatie over gezondheid en duurzaamheid op verpakkingen te bevorderen, door daarover convenanten te sluiten of zo nodig door daaraan eisen te stellen."

Voedselbeleid

De WRR pleit in het rapport verder voor een verschuiving van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid. In het verleden was er een landbouwbeleid, gericht op het verhogen van de productiviteit, voedselveiligheid en het bevorderen van de export. Later kwamen daar volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschapsbeheer bij.

De WRR schrijft dat internationalisering steeds meer een rol is gaan spelen. Er nu meer aandacht komen voor de 'ecologische houdbaarheid' (duurzaamheid, voedselzekerheid), volksgezondheid (waaronder ongezonde voeding en de risico's van multiresistente bacteriën) en de 'robuustheid van het voedselsysteem' (de veerkracht van de voedselproductie bij al dan niet plotselinge veranderingen).

Voedselnet

De WRR introduceert het begrip 'voedselnet'. Het voedselproductiesysteem is geïndustrialiseerd en grootschaliger geworden. De productieketen is  langer en internationaler geworden. Het belang van niet-agrarische spelers als de levensmiddelenindustrie en de retail is groter geworden. Volgens de WRR is er een complex netwerk ontstaan van stromen van grondstoffen en halffabricaten, dat grenzen en jurisdicties overschrijdt. Het adviesorgaan signaleert dat er in dat netwerk knooppunten zijn, zoals zaadbedrijven en inkooporganisaties van retailers. Al die veranderingen vereisen een nieuw beleid.

Een artikel over het WRR-rapport is te lezen in EVMI 7 van 28 oktober 2014.

e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s). Neem een (digitaal) abonnement.

Lees ook:

‘Gezonde voeding gesubsidieerd door heffing op ongezond' (6 oktober 2014)

WRR: meer convenanten gezonde voeding nodig (6 oktober 2014)

 

Altijd op de hoogte blijven?