Geen bewijs voor 'superfoods'

15 maart 2011

LONDEN – Voor het bestaan van superfoods, hypergezonde levensmiddelen, is geen bewijs. Dat concludeert rapport ‘Miracle Foods, myths and the media’ van de Britse National Health Service (NHS).

Het rapport stelt dat veel van de berichtgeving onzorgvuldig en de feiten zelden zo simpel zijn als de koppen suggereren. “Exact vaststellen hoe één element uit het voedingspatroon effect kan hebben op onze gezondheid is duivels moeilijk. En dat betekent dat de conclusies van wetenschappers en de berichtgeving daarover in de media met een snufje zout genomen moeten worden.” Dat komt niet aalleen door de media, maar ook door onderzoekers en voorlichters zijn die dolgraag de publiciteit willen halen en daarom de nuances uit het oog verliezen.

De NHS heeft daarom ‘Behind the Headlines’, een dienst die al 3 jaar artikelen in de Britse media becommentarieert op basis van het onderzoek waar ze op gebaseerd zijn. Sommige van die specifieke producten kregen in de berichtgeving het label superfood mee, hoewel daar eigenlijk geen goede definitie voor is. Zo zou broccoli de schade van diabetes herstellen, de verspreiding van borstkanker tegengaan en de longen beschermen. Ook chocolade zou zo’n superfood zijn, evenals selderij jam, popcorn en ontbijtgranen.

Confounders

Het rapport wijst op valkuilen die worden gemaakt in studies en de berichtgeving daarover. ‘Confounders’ zijn niet onderzochte zaken die gevolgen hebben voor de onderzoeksresultaten. Bij voedingsonderzoek gaat het bijvoorbeeld om BMI, rookgedrag, leeftijd en sociale klasse. Bovendien vertrouwen veel studies over voeding erop dat mensen precies weten wat ze hebben gegeten en gedronken, ook al is dat maanden geleden. Soms schatten mensen hun consumptie opzettelijk te laag in omdat ze geen slecht gevoel willen overhouden aan het invullen van de enquête. Veel berichten in de media over gezondheidseffecten bij mensen zijn gebaseerd op  onderzoek bij dieren dan wel onderzoek in laboratoria.

Een artikel over het Britse rapport is te lezen in EVMI 2 van 15 maart 2011.
Volledige inhoud

Lees ook:
EFSA ziet geen gevaar in aspartaam (28 februari 2011)

Katan pleit voor chemisch voedingsonderzoek (27 januari 2011)

Effect antioxidanten niet bewezen (28 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voedingsonderzoek

 

Altijd op de hoogte blijven?