UMC Utrecht onderzoekt met NVWA en TNO voedselallergieën

11 januari 2013

UTRECHT - Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, de NVWA en TNO gaan onverwachte allergische reacties op voeding in kaart brengen.

In het onderzoek houden 250 patiënten van het UMC Utrecht met een voedselallergie een jaar lang bij wanneer ze bij welk voedingsmiddel een onverwachte allergische reactie hebben gekregen. Ze gebruiken hiervoor een speciaal ontwikkelde online vragenlijst. Het is voor het eerst dat allergische patiënten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek, stelt UMC Utrecht.

Bij elke onverwachte allergische reactie gaan de onderzoekers na welk voedingsmiddel en welk allergeen verantwoordelijk is geweest voor de reactie. Ze gebruiken hiervoor onder meer de informatie op het etiket. Wanneer het etiket onvoldoende duidelijkheid geeft, onderzoekt TNO het product op de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. De patiënt wordt hierover geïnformeerd. Waar nodig zal de NVWA de fabrikant benaderen om na te gaan hoe de informatie op het etiket verbeterd kan worden. Eind 2014 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?