Hoogleraren ziek na etentje

15 januari 2013

AMSTERDAM - Ongeveer 230 mensen, hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam en hun partners, hebben een voedselvergiftiging opgelopen.

Een speciaal diner in hotel Krasnapolsky in Amsterdam of een voorafgaande receptie bij het Maagdenhuis is de mogelijke oorzaak.

Het diner werd op 8 januari gehouden ter ere van de 381ste verjaardag van de universiteit. Een dag erna werden opvallend veel mensen ziek. Dat meldt de NOS.

Uit een inventarisatie van de UvA bleek tweederde van de aanwezigen maag- en darmklachten te hebben. "Onze collegevoorzitter Louise Gunning is epidemioloog, zij zat er direct bovenop", zegt de UvA tegen AT5.

Vermoed wordt dat de bij Krasnapolsky geserveerde steak tartaar met gepocheerd ei, wat bekend staat als 'riskant voedsel', de oorzaak is van de voedselvergiftiging. De GGD onderzoekt dat op dit moment.

De UvA heeft contact gezocht met Krasnapolsky. Het hotel betreurt het incident en stelt ook een onderzoek in.

Het AD meldt dat het ook door de catering bij de voorafgaande receptie in het Maagdenhuis kan komen, al geeft Robert Niemarkt, vestigingsmanager van Eurest Campus en de UVA-cateraar bij de receptie in het Maagdenhuis aan dat de hapjes daar 'niet spannend' waren.

Hij benadrukt verder dat alle ziek geworden mensen zowel op de receptie als op het diner aanwezig waren en geen van hen alleen op de receptie.

De klachten van de hoogleraren hebben overigens geen invloed gehad op het lesrooster. Alle colleges konden gewoon doorgang vinden.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?