Meer voedselinfecties door klimaat

22 september 2008

ROTTERDAM - De klimaatveranderingen leiden tot meer voedselinfecties in Nederland.

Dat staat in het rapport Mondiale milieuveranderingen
en volksgezondheid: stand van de kennis
. Het rapport is geschreven door het International Centre for Integrated Assessment and Sustainable development (ICIS) Universiteit Maastricht, het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
(ZonMw) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens het onderzoek is de kans op voedselvergiftiging in Nederland relatief laag dankzij de strenge nationale en Europese regelgeving en de geavanceerde beheerssystemen, zoals HACCP. Wellicht moeten er wel striktere regels komen voor opslag en koeling.

Voorlichting
De onderzoekers denken naast monitoring van levensmiddelen vooral aan onderwijs en goede voorlichting aan consumenten over het bewaren en bereiden van voedsel tijdens warme perioden.

Het is niet duidelijk wat een verhoging van de gemiddelde zomertemperatuur betekent voor de kans op voedselinfecties door verschillende ziekteverwekkers. Infecties met Salmonella nemen toe bij een hogere temperatuur, maar voor Campylobacterinfecties is die relatie niet zo helder.

Lees ook:
Jaarlijks 80 doden door besmet voedsel (15 juli 2008)

VWA in actie tegen voedselvergiftiging (11 juli 2008)

Minder voedselvergiftiging met bacteriofagen (11 juli 2008)

Zie ook de bijdragen over voedselveiligheid op het Foodplatform:
> Voedselveiligheid op het netvlies (Taco Wijtzes)
> Europa schiet door! (Taco Wijtzes)
> Voedselanalfabetisme gevaarlijk? (IJsbrand Velzeboer)
Ons voedsel is niet veilig (Willem Koert)

Zie ook:
HACCP-module

Altijd op de hoogte blijven?