Voedselveiligheid & kwaliteit

Vis koploper bij vervuilde voeding

Vis koploper bij vervuilde voeding

BRUSSEL – Vis is het voedingsproduct waar het vaakst iets mis mee is. Dat heeft EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het RASFF-rapport van 2007.

Een op de vijf meldingen van EU-landen over vervuilde voeding (21 procent) gaat over vis en visproducten. Zo zit er nogal eens te veel kwik in, aldus de commissaris. Ook de meldingen over dioxinen in blikjes vislever nemen toe.

Het Productschap Vis benadrukt dat de meldingen over vervuilde vis vooral verre landen betreffen, niet zozeer Nederland. De meldingen over kwik komen vooral uit Spanje en Italië. Bij de dioxinen staan Polen, Turkije en Letland genoemd in het EU-rapport. ‘De vele meldingen tonen juist dat de controles goed werken, niet noodzakelijkerwijs dat er veel mis is met vis’, aldus woordvoerster Agnes Leewis van het Productschap Vis.

Aflatoxine
Behalve met vis mankeert er volgens de EU-landen steeds vaker iets aan noten en gedroogd fruit uit Turkije. Die bevatten soms te veel aflatoxine, een kankerverwekkende stof uit schimmels. De meldingen over te hoge restanten pesticiden in voeding nemen ook toe, aldus EU-commissaris Vassiliou.

De EU-landen waarschuwen elkaar wanneer ze een voedingsmiddel hebben gevonden met ongezonde ingrediënten. Via dat zogeheten Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) gaven de EU-landen elkaar vorig jaar een recordaantal van 7354 waarschuwingen.

Volgens de commissaris komt het recordaantal vooral doordat landen het waarschuwingssysteem vaker gebruiken voor vervolgmeldingen. Het betekent niet dat voeding in de EU onveiliger is geworden.

Lees ook:
VWA in actie tegen voedselvergiftiging (11 juli 2008)

Minder voedselvergiftiging met bacteriofagen (11 juli 2008)

Stijging meldingen voedselinfecties (17 juni 2008)

Zie ook:
Dossier recalls

Zie ook de bijdragen over voedselveiligheid op het Foodplatform:
> Voedselveiligheid op het netvlies (Taco Wijtzes)
> Europa schiet door! (Taco Wijtzes)
> Voedselanalfabetisme gevaarlijk? (IJsbrand Velzeboer)
Ons voedsel is niet veilig (Willem Koert)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *