In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

evmi-kweekvlees

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht.

Kweekvlees

Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, was een van de oprichters van Mosa Meat. Hij creëerde in 2013 de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is hij bezig geweest om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren.

Peter Verstrate, topman van Mosa Meat, denkt dat het zo'n anderhalf tot twee jaar duurt voordat EFSA het kweekvlees heeft goedgekeurd. “We beginnen eerst met restaurants. Hopelijk kunnen die het eerste kweekvlees in 2021 serveren. Maar het duurt nog wel vijf tot tien jaar voordat ons kweekvlees in de supermarkt ligt”, zegt Verstrate in het NRC.

Mosa Meat

Voor het op de markt brengen van kweekvlees haalde Mosa Meat 7,5 miljoen euro op. De investeerders zijn M Ventures, de investeringsmaatschappij van het wetenschap- en techbedrijf Merck, en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group.  Verstrate heeft alle vertrouwen in deze samenwerking. "M ventures heeft veel ervaring in de financiering van wetenschappelijke bedrijven, terwijl Bell Food Group veel ervaring heeft op het gebied van vleesverwerking en distributie."

“Het vervangen van traditionele vleesproductie door kweekvlees zal een enorme impact op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen hebben en de gevestigde, momenteel onhoudbare industrie volledig verstoren”, zegt Alexander Hoffmann, directeur van M Ventures in een reactie. Lorenz Wyss, de topman van de Bell Food Group: “De vraag naar vlees stijgt en in de toekomst zal er niet alleen met veeteelt aan kunnen worden voldaan. Wij geloven dat deze technologie een echt alternatief kan worden voor milieubewuste consumenten.”

Lees ook
Additief E171 ligt steeds meer onder vuur

Additief E171 ligt steeds meer onder vuur

Negen Europese publieksorganisaties hebben de Europese Commissie in een gezamenlijke brief gevraagd het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voeding te verbieden. Vorige maand kondigde Frankrijk al het plan aan om gebruik van het E-nummer vanaf januari 2020 van de Franse markt te verbannen. Is EFSA te onvoorzichtig geweest bij de goedkeuring van...

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen...

Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.