In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

evmi-kweekvlees

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht.

Kweekvlees

Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, was een van de oprichters van Mosa Meat. Hij creëerde in 2013 de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is hij bezig geweest om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren.

Peter Verstrate, topman van Mosa Meat, denkt dat het zo'n anderhalf tot twee jaar duurt voordat EFSA het kweekvlees heeft goedgekeurd. “We beginnen eerst met restaurants. Hopelijk kunnen die het eerste kweekvlees in 2021 serveren. Maar het duurt nog wel vijf tot tien jaar voordat ons kweekvlees in de supermarkt ligt”, zegt Verstrate in het NRC.

Mosa Meat

Voor het op de markt brengen van kweekvlees haalde Mosa Meat 7,5 miljoen euro op. De investeerders zijn M Ventures, de investeringsmaatschappij van het wetenschap- en techbedrijf Merck, en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group.  Verstrate heeft alle vertrouwen in deze samenwerking. "M ventures heeft veel ervaring in de financiering van wetenschappelijke bedrijven, terwijl Bell Food Group veel ervaring heeft op het gebied van vleesverwerking en distributie."

“Het vervangen van traditionele vleesproductie door kweekvlees zal een enorme impact op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen hebben en de gevestigde, momenteel onhoudbare industrie volledig verstoren”, zegt Alexander Hoffmann, directeur van M Ventures in een reactie. Lorenz Wyss, de topman van de Bell Food Group: “De vraag naar vlees stijgt en in de toekomst zal er niet alleen met veeteelt aan kunnen worden voldaan. Wij geloven dat deze technologie een echt alternatief kan worden voor milieubewuste consumenten.”

Lees ook
Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft...

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Wereldwijd onderzoeksinstituut blijkt lobbygroep

Wereldwijd onderzoeksinstituut blijkt lobbygroep

Het Amerikaanse International Life Sciences Institute laat zich in zijn onderzoek leiden door belangen van de voedingsmiddelenindustrie, zeggen onderzoekers. Uit een verzameling e-mails blijkt dat ILSI binnen de eigen kring wordt gezien als een instituut dat een cruciale rol speelt in het beïnvloeden van beleid, ten gunste van de industrie. ILSI...