In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht.

Kweekvlees

Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, was een van de oprichters van Mosa Meat. Hij creëerde in 2013 de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is hij bezig geweest om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren.

Peter Verstrate, topman van Mosa Meat, denkt dat het zo'n anderhalf tot twee jaar duurt voordat EFSA het kweekvlees heeft goedgekeurd. “We beginnen eerst met restaurants. Hopelijk kunnen die het eerste kweekvlees in 2021 serveren. Maar het duurt nog wel vijf tot tien jaar voordat ons kweekvlees in de supermarkt ligt”, zegt Verstrate in het NRC.

Mosa Meat

Voor het op de markt brengen van kweekvlees haalde Mosa Meat 7,5 miljoen euro op. De investeerders zijn M Ventures, de investeringsmaatschappij van het wetenschap- en techbedrijf Merck, en de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group.  Verstrate heeft alle vertrouwen in deze samenwerking. "M ventures heeft veel ervaring in de financiering van wetenschappelijke bedrijven, terwijl Bell Food Group veel ervaring heeft op het gebied van vleesverwerking en distributie."

“Het vervangen van traditionele vleesproductie door kweekvlees zal een enorme impact op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen hebben en de gevestigde, momenteel onhoudbare industrie volledig verstoren”, zegt Alexander Hoffmann, directeur van M Ventures in een reactie. Lorenz Wyss, de topman van de Bell Food Group: “De vraag naar vlees stijgt en in de toekomst zal er niet alleen met veeteelt aan kunnen worden voldaan. Wij geloven dat deze technologie een echt alternatief kan worden voor milieubewuste consumenten.”

Lees ook
Kweekvleesproducenten willen kweekburger over een paar jaar op de markt

Kweekvleesproducenten willen kweekburger over een paar jaar op de markt

Meatable, een Nederlandse start-up die kweekvlees maakt, wil in 2023 hun eerste producten in de markt hebben. In 2025 moeten deze producten op grote schaal verkrijgbaar zijn.

Mosa Meats trekt investering van $55 miljoen aan

Mosa Meats trekt investering van $55 miljoen aan

Mosa Meat, het in Maastricht gevestigde bedrijf dat in 2013 de eerste burger van kweekvlees presenteerde, heeft een investering aangetrokken van $55 miljoen. Het bedrijf weet nog niet wanneer het producten op de markt kan brengen.

Nutreco investeert in vis en vlees uit cellenkweek

Nutreco investeert in vis en vlees uit cellenkweek

Diervoederproducent Nutreco toont flinke interesse in de ontwikkeling van kweekvlees. Begin deze maand werd al een samenwerking met het Nederlandse Mosa Meat aangekondigd. Nu gaat het bedrijf ook nog samenwerken met BlueNalu, een Amerikaanse start-up die zich richt op het produceren van vis door middel van cellenkweek.