Blogs
Nieuwe generatie
Digitalisering is al jaren bezig en de nieuwe generatie operators is er volledig aan gewend. Sinds anderhalf jaar ben ik werkzaam als Chief Operating Officer bij Royal Koopmans, en mijn loopbaan speelt zich grotendeels af in de foodindustrie, waaronder Douwe Egberts en meer dan tien jaar bij FrieslandCampina. Ik zie dat de gehele industrie al jaren...
Column | Eiwitfabrieken
In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.
Voedselveiligheid
Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...
Digitaal professionaliseren
Plant Manager Peter heeft het begrepen. Hun fabriek moet mee in de vaart der volkeren: digitaliseren, datagedreven gaan werken. Dát is wat Peter wil. Professionaliseren. Digi-professionaliseren noemt Peter het. Doen ze het niet, dan zal de fabriek het onherroepelijk afleggen tegen al die organisaties die wél op tijd de stap naar een centraal informatiesysteem...
Column | Richting, ruimte en steun
De foodsector is in transitie. Vraagstukken op het gebied van energietransitie, verduurzaming en arbeidsmarkt vragen om nieuwe haalbare en praktische oplossingen. Oplossingen die de sector helpen om beweging te brengen in die transitie. En die ervoor gaan zorgen dat we de consumenten kunnen blijven bedienen met lekkere, betaalbare en veilige producten.
Column | Automatiseren?
Ons bedrijf produceert proces flavours uit plantaardige eiwitten, oftewel veganachtige smaakstoffen. En het loopt goed. Exter kent een business die om de vijf jaar verdubbeld, Dit in combinatie met de vele innovaties in ons bedrijf, is er een grote behoefte aan het beheersen van het proces; complexe producten en productenpakketten, meer druk op de output....
Column | Zegen of risio?
Automatisering is de inspanning om inspanning te besparen én een keiharde voorwaarde om de kostprijs van een product laag te houden. Besparing op de loonkosten is vaak het hoofdmotief. Op de tweede plaats komt de verhoging van de productiesnelheid die de vaste kosten per producteenheid drastisch doet dalen.
Procesveiligheid
Procesveiligheid is van groot belang voor producenten in onder andere de voedingsmiddelenindustrie. Die veiligheid zit wel goed bij Royal Buisman, de laatste drie jaar zijn er geen ongevallen te noemen, zegt Aaltjan van ´t Hul, Manager Operations bij het bedrijf.
Hygiënisch ontwerp
Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...
Ketengericht denken
Veel vakgenoten praten over de ‘supply chain’ alsof dit de gewoonste en best gesmeerde zaak van de wereld is. De onrust, veroorzaakt door de coronapandemie en de Oekraïense oorlog hebben laten zien dat de voedselketen op twee punten erg kwetsbaar blijkt: 1. De aanvoer loopt over zeer dunne lijntjes Exploderende vrachtkosten, oogstonzekerheid en embargo’s verstoren op een hardhandige manier de traditionele aanvoerroutes. De leverzekerheid waar iedereen zo aan gewend is geraakt, is er opeens niet meer. Hier spelen speculanten handig op in door voorraden achter te houden als...
EVMI
Editie 7 2022

In EVMI 7 staat het thema eiwittransitie centraal. Met onder meer: interview met Danielle Mol over plantaardig, de NutriScore over vleesvervangers en elekrificatie in de chipsfabriek. Lees de editie hier!
EVMI 7 onlineHygiënespecial
Evenementen
EVMI Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.
Inschrijven