Artikelen
Duurzaamheid in het klein

Duurzaamheid in het klein

Echt eerlijke en duurzame chocolade, bestaat dat eigenlijk? Als je afgaat op de verschillende certificaten die door producenten gevoerd worden, wel. Maar toezicht op de complexe ketens van grote producenten is moeilijk, zelfs voor de bedrijven zelf. Kan duurzaamheid daar wel gegarandeerd worden? Chocolatemakers doet het daarom anders.  Foto's:...

Eenpitter bij koploper duurzaamheid

Eenpitter bij koploper duurzaamheid

Anniek Mauser is directeur duurzaamheid bij Unilever. Ze werkt al achttien jaar voor het bedrijf, in verschillende functies, maar altijd op het gebied van duurzaamheid. Het verveelt nooit. ‘Ik ben in die jaren weleens benaderd door andere bedrijven, maar hier heb ik de kans om bij een koploper op het gebied van duurzaamheid te werken en echte...

De weg naar CO2-neutrale productie

De weg naar CO2-neutrale productie

Duurzame ambities vragen om inventiviteit, een lange adem en flinke investeringen in techniek. Drie koplopers vertellen over hun weg naar een CO2-neutrale foodfabriek. ‘Het is echt pionieren.’ Afbeelding: Biovergisters (Suiker Unie) Oregano, dille, witte en zwarte peper, foelie, nootmuskaat en kaneel zijn slechts een paar van de circa 250...

Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...

Nutri-Score vs. de Schijf van Vijf

Nutri-Score vs. de Schijf van Vijf

Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo voor Nederland, maar bedrijven mogen het nog niet op hun verpakking zetten. Staatssecretaris Blokhuis wil eerst een betere afstemming op de Schijf van Vijf. Hoe verhouden de verschillende voedselkeuzelogo’s zich tot die Schijf? Afbeelding: Voedselkeuzelogo's in Europa (Ministerie van VWS) Dat...

Boekrecensie: het grote gevecht

Boekrecensie: het grote gevecht

Na in eerdere bestsellers de bedrijven Ahold en ABN Amro te hebben ontkleed, buigt journalist Jeroen Smit zich nu over het Unilever van Paul Polman. Zelf zegt de schrijver eens een positief verhaal te willen brengen, maar echt optimistisch stemt de afloop niet. Foto: Paul Polman (Stefan Schäfer/wikimedia) Het grote gevecht & het eenzame gelijk...

Microalgen als eiwitbron

Microalgen als eiwitbron

Voedingsmiddelen producent Nestlé gaat samen met het Nederlandse biotechnologieconcern Corbion op algen gebaseerde ingrediënten ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘We zijn micro-algen als een alternatieve bron voor eiwitten en micronutriënten actief aan het verkennen’, aldus Nestlé-CTO Stefan Palzer. Foto:...

De werkdag van: inspecteur van de NVWA

De werkdag van: inspecteur van de NVWA

Eeuwe Geertsma is inspecteur/ auditor bij team industriële levensmiddelen Noord van de NVWA. Hij ziet erop toe dat de productie van levensmiddelen voldoet aan de wetgeving. Bijvoorbeeld een uurtje bij een kleine garnalenkrokettenfabrikant, vervolgens kan hij een EG erkend visverwerkingsbedrijf, een snoepfabriek of een producent van gesneden verse...

Verpakkingsafval als grondstof

Verpakkingsafval als grondstof

Met het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) zochten het KIDV en Rijkswaterstaat naar nieuwe toepassingen voor kunststofrecyclaat. Het programma laat zien dat er nog veel kansen liggen voor het hergebruik van plastic verpakkingsafval. Maar uit de pilots blijkt ook: een circulaire keten is er nog lang niet. Een van de grote vraagstukken...

Rood vlees (on)gezond?

Rood vlees (on)gezond?

Canadese onderzoekers zorgden eind september voor een shock in voedingsland. In het gerenommeerde blad Annals of Internal Medicine noemden zij het eten van rood vlees géén risico voor de volksgezondheid. Dick Veerman vroeg wetenschappers in Nederland en België om een reactie. Harvard University, bastion van de klassiek-moderne epidemiologische...

EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 49,99 ex. BTW 

Profiteer nu
Editie 8 - 2019

EVMI 8 heeft het thema duurzaamheid. In deze editie vragen we enkele Nederlandse bedrijven hoe ze hun productie CO2-neutraal proberen te krijgen, en vragen we Directeur Duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever hoe een duurzaamheidsmanager in een organisatie moet staan om voldoende impact te kunnen hebben.

Bekijk de inhoud
Evenementen

iMIS Food Netwerkmeeting Rotterdam

17 januari 2020

Lees meer

Voedselveiligheid en commercieel voordeel: het kan!

23 januari 2020

Lees meer

Training VITAL risicobeoordeling allergenen Nijmegen

23 januari 2020

Lees meer
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea