Artikelen
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën
De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...
De werkdag van Geraldine Haverkamp: Trainingen die boeien en binden
Geraldine Haverkamp is trainer aan de Dairy Academy van Royal A-ware. Ze organiseert workshops voor melkveehouders. “Iedere melkveehouder vindt het leuk om bij een collega in de stal te kijken.” Haverkamp is opgeleid als dierenarts en heeft samen met haar man en schoonvader een melkveebedrijf in Kollumerzwaag (Fr). Daarnaast werkt ze als...
Eerst in het klein uitproberen
Het is weer eens wat anders. Waar we de ene keer bij een groot-groter-grootst bedrijf over de vloer komen, is OMVE bezig met klein-kleiner-kleinst. Nou ja, dat is wel een tikkeltje simpel gesteld, maar in de kern klopt het wel. Het bedrijf in De Meern houdt zich al sinds begin jaren negentig bezig met het maken van miniatuuropstellingen en pilotapparatuur...
Zes vraagstukken over kweekvis belicht: ‘Kweekvis vangt groeiende vraag op’
Door de uitdijende wereldbevolking en de toenemende aandacht voor gezondheid, groeit de visconsumptie. Omdat het aanbod van wilde vis niet gelijk groeit met de behoefte, neemt de vraag naar kweekvis al jaren toe. Hoog tijd dus om eens dieper in de kweekvisvijver te duiken. Zes veelgestelde vragen. Foto's: Kingfish Zeeland, Henk Riswick, Eric Fokke en...
Ontwikkeling van medewerkers
Technologische innovatie en het dreigende tekort aan medewerkers zijn twee ontwikkelingen die het werkveld van de voedingsmiddelenindustrie nu al bepalen. Die invloed zal de komende jaren steeds verder groeien. Hoe ga je daar als bedrijf mee om? Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) steunt voedingsmiddelenbedrijven hierbij. Onder...
Rol Nederland bij ontbossing veel te groot
Tussen 2004 en 2017 is in Afrika, Azië en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectare aan natuur vernietigd, met name voor het creëren van landbouwgrond. Het gaat om een gebied tien keer zo groot als Nederland. Dat staat in een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding. “Dit is geen...
Gevaarlijke stoffen in je eten
Auteur: Laura te Nijenhuis Meer dan 600 van de ruim 12.000 chemische stoffen en materialen waar ons eten mee in aanraking kan komen voordat het op ons bord ligt, zijn schadelijk. Dit geldt mogelijk ook voor nog eens 1.411 materialen die nog niet officieel geclassificeerd zijn. Bovendien is van meer dan een kwart van de stoffen niets bekend over de risico’s....
Gekweekt kippenvlees: diervriendelijker, niet milieuvriendelijker
Kweekvlees wordt gepresenteerd als zowel diervriendelijker als milieuvriendelijker alternatief voor slachtvlees. Maar wat dat laatste betreft, gaat die vlieger lang niet altijd op. Begin december vorig jaar liet Singapore als eerste land ter wereld kweekvlees toe tot de markt. Het Amerikaanse bedrijf Eat Just mag hier zijn ‘gekweekte’ kipnuggets...
Van dierlijk naar plantaardig
De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief....
Toenemend belang duurzaamheid
Auteur: Willem Bakering In de voedingsmiddelenindustrie ligt de nadruk op innovatie. Voor een belangrijk deel aangejaagd door digitalisering en automatisering, maar ook gedreven door wet- en regelgeving en de toenemende vraag naar verantwoord of duurzaam voedsel. Dat staat te lezen in het trendrapport ‘De oogst van duurzame innovatie’ van...
EVMI Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.
InschrijvenEVMI
Editie 1 2021

In de eerste EVMI van 2021 staat het thema Processing centraal. Een dezer dagen ploft het magazine op je deurmat. Liever online lezen? Dat kan hier!
Lees meer