Artikelen
Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Dat de coronacrisis alles behoorlijk in de war heeft geschopt mag duidelijk zijn, maar voor sommigen heeft deze crisis juist nieuwe inspiratie opgeleverd. Zoals auteur en ondernemer Femke Hogema, die in drie weken ‘Ondernemen in crisistijd’ schreef. Door haar jarenlange ervaring in de ondernemerswereld weet Hogema welke impact een crisis...

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

Het ‘speciale biertje’ in de zuivel Iris van der Gun is verantwoordelijk voor de logistiek en operations bij Holland Jersey, een zuivelbedrijf uit Nijkerk dat uitsluitend melk van Jerseykoeien verwerkt tot hoogwaardige zuivelproducten.  Wereldwijd komt zwartbonte Holstein-Friesian het meest voor. Daarnaast worden er in toenemende mate...

Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar met die kaas

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar met die kaas

Bij de productie van kaas komen verschillende typen procesinstrumentatie kijken. Meten, controleren, bewaken, bewerken, en alles moet met elkaar communiceren. In een kaasfabriek komt bij bijna ieder proces wel een instrument om de hoek.  Voor alle instrumenten geldt dat ze geschikt moeten zijn voor de specifieke eisen die in een voedingsmiddelenproductie...

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...

Bescherming op meerdere fronten

Bescherming op meerdere fronten

Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken.  Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...

Of je ijzer ziet branden

Of je ijzer ziet branden

Met brandend ijzer kan je, net als aardgas en benzine, in combinatie met zuurstof uit de lucht warmte opwekken. In plaats van CO2 maak je dan ijzeroxide, zeg maar roest. Maar kan je er ook bier mee te brouwen? De Bavaria brouwerij van Swinkels Family Brewers, onderzoekt het met een proefneming in de praktijk.  Tekst: Harold van den Hauten...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...

CEN-normen voor voedselveiligheid

CEN-normen voor voedselveiligheid

CEN, de Europese normalisatieorganisatie, ontwikkelt diverse normen met methoden om voeding te analyseren. De normen worden gebruikt om de gehalten van gezonde bestanddelen van voeding te meten, bijvoorbeeld vitaminen.  Dat is mooi, maar ze worden vaker gebruikt om ongezonde componenten in voeding op te sporen en het bepalen van het gehalte van...

Microplastics in voedselverpakkingen: Reëel risico of verwaarloosbare impact?

Microplastics in voedselverpakkingen: Reëel risico of verwaarloosbare impact?

We leren steeds meer over microplastics. En dan vooral waar we ze kunnen vinden. Een van die potentiële microplasticbronnen zijn plastic voedselverpakkingen. Krijgen we via deze verpakkingen ook microplastics binnen? En hoe erg is dat? De vragen zijn simpel, maar de antwoorden verre van. Dat heeft vooral te maken met de relatieve nieuwheid van...

EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 49,99 ex. btw

Profiteer nu
Editie 3 2021
Editie 3 2021

In EVMI 3 draait alles om voedselveiligheid. Binnenkort valt het kersverse magazine op de mat. Deze week komen de eerste artikelen alvast online!

EVMI 3 online
Verpakkingsspecial 2020
Verpakkingsspecial 2020

De EVMI Verpakkingsspecial is weer uit, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees meer
Evenementen

Training VITAL allergenen klassikaal

18 mei 2021

Lees meer

ESPERA Live machine demo

18 mei 2021 - 19 mei 2021

Lees meer

Food Inspiration Session: De dilemma’s van duurzaam eten

20 mei 2021 - 20 mei 2021

Lees meer
EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea