Bredase vleeshandelaar Jan F. gearresteerd in Spanje

De Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een onderzoek naar illegale handel in paardenvlees. Volgens de Spaanse autoriteiten is Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie.

Gestolen en zieke paarden

De Spaanse krant El País meldt dat er 25 mensen zijn opgepakt. Naast gestolen en zieke paarden zou de bende ook paarden hebben geslacht die bestemd waren voor de hobby of wedstrijden. Ook zou gerommeld zijn met papieren. Volgens de krant is het vlees mogelijk terecht gekomen in meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Nederland.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat in nauw contact met de Spaanse autoriteiten. Zij hebben op dit moment geen concrete informatie dat er verdacht paardenvlees naar Nederlandse afnemers is gegaan. Mocht de NVWA in de toekomst informatie krijgen dat dat wel zo is, dan ondernemen ze direct actie.

Bedrijf Draap

Jan F. kwam al eerder in opspraak. Hij werd in Nederland veroordeeld omdat hij met zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard') in 2007 en 2008 goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Ook mengde hij rundvlees met goedkoper paardenvlees.

Europees paardenvleesschandaal

Ook werd hij in 2013 in verband gebracht met een groot Europees paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen zat destijds paardenvlees in maaltijden met rundvlees op het etiket. F. gaf toe dat hij inderdaad Roemeens paardenvlees heeft verkocht aan Franse vleeshandelaren, waaronder het bedrijf Spanghero. De Bredase vleeshandelaar benadrukte echter dat hij geen spil was van een groot netwerk.

Lees ook:

Lees ook

‘Namen afnemers vlees Willy Selten terecht genoemd’

Foodwatch heeft terecht openheid gevraagd over de afnemers van het vlees van vleesgroothandel Willy Selten. De voedselwaakhond had via de rechter afgedwongen dat de NVWA de namen openbaar maakte van bedrijven die het vlees hadden afgenomen. De Raad van State heeft die uitspraak nu bevestigd. Willy Selten moest in 2013 50.000 ton vlees terugroepen omdat de herkomst niet duidelijk was. Zo was rundvlees mogelijk bijgemengd met paardenvlees. Foodwatch heeft toen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met succes afgedwongen dat de NVWA de namen noemde van bedrijven die vlees bij de vleesgroothandel...

NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft. Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel. 'Niet ver genoeg'' Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten....

'Paardenvleesfraudeur' weer actief in vlees

Jan F., eigenaar van vleeshandel Draap Trading, is weer werkzaam in de vleesbranche. Niet meer onder Draap Trading, maar nu met een andere BV. Dat heeft zijn advocaat bevestigd, meldt Levensmiddelenkrant. De vleeshandelaar was met Draap Trading betrokken bij het grote Europese paardenvleesschandaal. Waar F. zich eerder beriep op zijn zwijgrecht, wil hij nu een verklaring afleggen bij de politie en de NVWA. Dat zei zijn advocaat bij de regiezitting in de rechtbank in Breda, meldt Omroep Brabant. De rechter ging akkoord met zijn aanbod en heeft de zaak nu voor onbepaalde tijd aangehouden. Dit om...