De werkdag van: Dennis van Schaijk, Meneba

werkdag van

Dennis van Schaijk is plantmanager bij meelfabriek Meneba, sinds enkele jaren onderdeel van Dossche Mills in Rotterdam. “Ik kan echt meebouwen aan de ontwikkeling van deze organisatie. Dat maakt me tot een gelukkig mens.”

Als plantmanager is Dennis van Schaijk eindverantwoordelijk voor het productieproces van de meel- en bloemsoorten die moeten voldoen aan een constante kwaliteit, hij melangeert tarwesoorten en zet zich in voor een duurzamer productieproces.

Het graanverwerkende bedrijf Meneba, meelfabrieken der Nederlandse bakkerij, zorgt ervoor dat Nederlandse bakkerijen dag in dag uit brood kunnen blijven bakken. Dat doet het bedrijf al sinds 1915 en nog altijd op dezelfde locatie: aan de Rotterdamse Maashaven. De grootste meelfabriek van Europa produceert ieder uur 90 ton en heeft een jaarlijkse productie van 600.000 ton. De tarwe en rogge die daarvoor nodig zijn, komen bijna volledig uit Duitsland en Frankrijk en komen met schepen in de Maashaven tot aan de kade voorgevaren.

Op vijftienjarige leeftijd begon Van Schaijk als leerling-onderhoudsmonteur op de technische dienst en nu, 27 jaar later en de nodige opleidingen en functies binnen Meneba verder, is hij sinds januari plantmanager. Van de 170 personen die bij Meneba werken, vallen er 120 direct onder Van Schaijk.

'Door zelf door de fabriek te lopen, hou je veel meer betrokkenheid' 

Omdat hij zelf monteur is geweest, kent hij ieder hoekje in de fabriek en heeft hij de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren binnen de organisatie allemaal meegemaakt. Dat helpt erg bij zijn huidige functie. Als plantmanager is hij namelijk eindverantwoordelijk voor de productie, de technische dienst en voor de aanvoer van grondstoffen en afvoer van gereed product. Iedere dag bespreekt Van Schaijk met een team of er storingen zijn geweest, of er calamiteiten waren en of dat gevolgen heeft voor de kwaliteit en voor de productieplanning.

“Ik overleg of extra monstername nodig is, of er extra maalmolens ingeschakeld moeten worden. Ik spreek met de collega’s over het voorraadbeheer, of er nog grondstoffen nodig zijn. Iedere dag loop ik een ronde door de productie. Ik kijk of er bijzonderheden zijn bij het aftappen van de meel- en bloemzakken, loop langs de verschillende molens, ga even een praatje maken met de collega’s in de schakelkamer.”

Betrokkenheid

“Door zelf door de fabriek te lopen, hou je veel meer betrokkenheid”, zegt Van Schaijk. Ook gaat hij graag even langs het lab of er nog bijzondere analyseresultaten zijn en langs de technische dienst: zijn er noodreparaties geweest, of liggen er offertes ter bespreking? Scorekaarten met gegevens over productie, labuitslagen en planning leest hij enkele keren per dag uit. Afhankelijk van die resultaten, overlegt hij of bijsturing in het productieproces nodig is. Voor de werving van nieuw technisch of productiepersoneel stelt hij de functieomschrijving op en voert hij de gesprekken.

“In deze functie kan ik mijn creativiteit goed kwijt”, zegt Van Schaijk. “Ik kan snel schakelen, beslissingen nemen en echt meebouwen aan de ontwikkeling van deze organisatie. Dat maakt me tot een gelukkig mens. In een restaurant pak ik altijd een broodje en dan breek ik het, ruik eraan en voel de structuur en dan denk ik: dat hebben ze daar aan de Maashaven toch weer goed gedaan.”

Lees ook
De werkdag van: Carlos Sterk, Zeeland's Roem

De werkdag van: Carlos Sterk, Zeeland's Roem

Carlos Sterk is inkoper garnalen bij Zeeland’s Roem. Hij koopt de verse garnalen, regelt de garnalenpellerij en is altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. “Zo’n verse garnaal, net van het schip, dat is het lekkerste wat er is.” Carlos Sterk, geboren en getogen Volendammer, komt uit de vishandel. Vader had een haringinleggerij...

De werkdag van: Redmer Oostland, Van Delft

De werkdag van: Redmer Oostland, Van Delft

Redmer Oostland is manager quality control bij de grootste pepernotenfabriek van Nederland: Van Delft Biscuits. De levensmiddelentechnoloog ziet erop toe dat de biscuits, taai-taaipoppen en pepernootjes voldoen aan de kwaliteitseisen.  Van Delft heeft volgens Oostland een geïntegreerde kwaliteitszorg. De mensen op de werkvloer voeren zelf...

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...