Food Technology 2022

EVMI 3-22 Food Technology

Door Harold van den Hauten
Foto: Mikrocentrum

Dwarsgezeten door COVID is het er van 13 tot 14 april toch van gekomen: de vakbeurs en activiteitenprogramma Food Technology. En dat is maar goed ook, want deze happening is moeilijk denkbaar als online evenement.

Zo’n honderdtachtig organisaties gaven acte de présence op allerlei terrein. Naast toepassingen voor het productiebedrijf zag ik een flink contingent uit de laboratoriumwereld. Logisch, want dit is een onmisbare sector voor de kwaliteit en veiligheid van onze voedingsmiddelen.

Een van de activiteiten was de hackathon. Hierbij was het aan de deelnemende teams om binnen zo kort mogelijke tijd oplossingen te bedenken. Bij Food Technology gebeurde dit op een afgeschermd deel van de beursvloer. Na een inleiding door een deskundige gingen de deelnemers aan de slag om een vernieuwend idee te bedenken. Handig om tussendoor bij de stands langs te gaan om inspiratie op te doen. Op de tweede dag volgde de presentaties en konden de beursbezoekers stemmen voor de publieksprijs.

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te bedenken, want bij de bedrijven en organisaties op de beursvloer is ook al flink nagedacht. Ook Wageningen Universiteit en Research (WUR), onontkoombaar in de voedingsmiddelenindustrie, is present met oplossingen voor de productie. Productieprocessen kunnen ‘handsfree’ op kwaliteit beoordeeld worden met de ‘smart color inspector’ Hiervoor zijn veel toepassingen te bedenken voor, bij voorbeeld, een automatisch sorteerproces voor fruit en groenten.

Een stap verder gaat het automatisch systeem voor het sorteren van vis, met name op zee. De vis wordt op een lopende band naar een ‘vis­herken­robot’ geleid. Zodoende kunnen de vis en de bijvangst automatisch worden gedetecteerd.

Dit werkt niet alleen aan de wal, maar ook aan boord bij de visser en voorkomt het kostbare vervoer en selectie aan wal. Bovendien is het direct terugzetten van de vis een plus voor het milieu. De visser heeft hiermee ook een automatische registratie in handen.

Al dit soort oplossingen komt goed van pas in een wereld waar het steeds lastiger wordt om aan gekwalificeerd personeel te komen. Het congresprogramma belichtte thema’s van de voedselproductie zoals voedselveiligheid, duurzame keten, technische innovatie en laboratoriumonderzoek. Er was een ruime keuze uit meer dan 45 lezingen, Waaronder de keynote van Prof. Dr. Jaap Seidell, die de industrie, de supermarkt, de scholen en de politiek een spiegel voorhoudt: er valt nog veel te verbeteren!

Lees ook
Food Technology aftermovie: kijk terug op de eerste editie

Food Technology aftermovie: kijk terug op de eerste editie

3 maanden geleden vond de allereerste editie van Food Technology plaats. Organisatoren EVMI en Mikrocentrum kijken terug op een geslaagde beurs in de Brabanthallen. Samen met exposanten Bart Visser van Ecolab, Rob Habraken van Sanders Machinebouw B.V. en Harro de Jong van Hemmink B.V. blikken we in onze aftermovie terug op deze succesvolle editie.

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven op de agenda, maar er is nog een lange weg te gaan. Dat zegt Cees Elemans van ING tijdens zijn presentatie ‘Verankering van duurzaamheid in uw businessmodel’ op Food Technology 2022.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”