Food Technology 2022

EVMI 3-22 Food Technology

Door Harold van den Hauten
Foto: Mikrocentrum

Dwarsgezeten door COVID is het er van 13 tot 14 april toch van gekomen: de vakbeurs en activiteitenprogramma Food Technology. En dat is maar goed ook, want deze happening is moeilijk denkbaar als online evenement.

Zo’n honderdtachtig organisaties gaven acte de présence op allerlei terrein. Naast toepassingen voor het productiebedrijf zag ik een flink contingent uit de laboratoriumwereld. Logisch, want dit is een onmisbare sector voor de kwaliteit en veiligheid van onze voedingsmiddelen.

Een van de activiteiten was de hackathon. Hierbij was het aan de deelnemende teams om binnen zo kort mogelijke tijd oplossingen te bedenken. Bij Food Technology gebeurde dit op een afgeschermd deel van de beursvloer. Na een inleiding door een deskundige gingen de deelnemers aan de slag om een vernieuwend idee te bedenken. Handig om tussendoor bij de stands langs te gaan om inspiratie op te doen. Op de tweede dag volgde de presentaties en konden de beursbezoekers stemmen voor de publieksprijs.

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te bedenken, want bij de bedrijven en organisaties op de beursvloer is ook al flink nagedacht. Ook Wageningen Universiteit en Research (WUR), onontkoombaar in de voedingsmiddelenindustrie, is present met oplossingen voor de productie. Productieprocessen kunnen ‘handsfree’ op kwaliteit beoordeeld worden met de ‘smart color inspector’ Hiervoor zijn veel toepassingen te bedenken voor, bij voorbeeld, een automatisch sorteerproces voor fruit en groenten.

Een stap verder gaat het automatisch systeem voor het sorteren van vis, met name op zee. De vis wordt op een lopende band naar een ‘vis­herken­robot’ geleid. Zodoende kunnen de vis en de bijvangst automatisch worden gedetecteerd.

Dit werkt niet alleen aan de wal, maar ook aan boord bij de visser en voorkomt het kostbare vervoer en selectie aan wal. Bovendien is het direct terugzetten van de vis een plus voor het milieu. De visser heeft hiermee ook een automatische registratie in handen.

Al dit soort oplossingen komt goed van pas in een wereld waar het steeds lastiger wordt om aan gekwalificeerd personeel te komen. Het congresprogramma belichtte thema’s van de voedselproductie zoals voedselveiligheid, duurzame keten, technische innovatie en laboratoriumonderzoek. Er was een ruime keuze uit meer dan 45 lezingen, Waaronder de keynote van Prof. Dr. Jaap Seidell, die de industrie, de supermarkt, de scholen en de politiek een spiegel voorhoudt: er valt nog veel te verbeteren!

Lees ook
Lezing Food Technology: Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar

Lezing Food Technology: Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar

Food Technology, de beurs voor hightech innovaties in de voedingsmiddelenindustrie, vindt plaats op 12 en 13 april 2023 in de Brabanthallen. Bram de Vrught, Managing Director bij QING, geeft de lezing Innovatie is onvoorspelbaar, het proces controleerbaar.

Lezing Food Technology: Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken

Lezing Food Technology: Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken

Food Technology, de beurs voor hightech innovaties in de voedingsmiddelenindustrie, vindt plaats op 12 en 13 april 2023 in de Brabanthallen. Tijdens de beurs geeft prof. Karin Schroën, hoogleraar aan Wageningen Universiteit, de lezing Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken.

Danielle Mol keynote spreker op Food Technology 2023

Danielle Mol keynote spreker op Food Technology 2023

Danielle Mol, Founder & Groeistrateeg The GreenUp Company, is aangekondigd als keynote spreker op vakbeurs Food Technology 2023. Ze geeft een presentatie met het thema Het maximaliseren van de potentie van de eiwittransitie.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren