Geen nieuwe EU-wetgeving tegen misleidende etiketten

eu-brussel

De Europese Commissie komt voorlopig niet met wetsaanpassingen om misleidende etiketten aan te pakken. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis gezegd in zijn antwoord op vragen van parlementsleden over een rapport van de consumentenorganisatie BEUC.

In het rapport stelt BEUC dat de wetgeving tekort schiet op het gebied van etikettering. Volgens de organisatie worden consumenten op grote schaal misleidt door fabrikanten, bijvoorbeeld met marketingwoorden als ‘traditioneel’ of ‘ambachtelijk’ op industriële producten. Andere voorbeelden die BEUC geeft zijn dranken met afbeeldingen van fruit op het etiket waar in feite geen of weinig echt fruit in zit en producten met nauwelijks vezels die ‘volkoren’ worden genoemd.

Wetgeving etiketten

In de huidige wetgeving, Verordening (EU) nr. 1169/2011, staat dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn, onder meer als het gaat om de samenstelling, kwaliteit, eigenschappen en herkomst van het product. Vaag gedefinieerde termen als ‘ambachtelijk’ of afbeeldingen van fruit bestrijken een grijs gebied in deze wet. BEUC pleit dan ook voor aanscherping ervan.

In een reactie op de kritiek van BEUC zei Andriukaitis eerder dit jaar al dat het aan lidstaten zelf is om deze wetten te handhaven, en dat een verscherping niet nodig is. Andriukaitis stelt dat de huidige voedselinformatiewetgeving consumenten genoeg beschermt.

Bron: Eurowet

Lees ook
Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

Europeanen onderschatten impact van hun eetpatroon

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig impact heeft op het milieu. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Dat terwijl een groot deel van de consumenten wel zegt rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. BEUC onderzocht via een enquête de mening van...

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.