Grootschalige fraude met vlees in Brazilië

De Braziliaanse vleesproducenten JBS en BRF hebben op grote schaal bedorven vlees verhandeld. De producenten lieten het vlees opnieuw verpakken en het belandde op de Braziliaanse markt of werd naar Europa verzonden. Volgens het AD overweegt de Europese Unie Braziliaans vlees te weren van de markt.

Bedorven vlees

Het bedorven vlees werd gewoon verkocht of verwerkt in worst. Koelcellen werkten niet of waren te warm. De vleesproducenten probeerden met mogelijk kankerverwekkende stoffen te voorkomen dat controleurs of handelaren het bedorven vlees opmerkten. Tientallen omgekochte inspecteurs van het ministerie van Landbouw werkten volgens de Braziliaanse Federale Politie mee aan de fraude. Bij 40 Braziliaanse slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven deed de politie invallen. Ruim 300 arrestaties zijn uitgevaardigd.

Europese markt

Het is nog onduidelijk hoeveel bedorven vlees er op de Europese markt is beland. Tijdens een persconferentie verklaarde de Braziliaanse Federale Politie dat in elk geval is geprobeerd om via een Italiaanse haven en de haven van Rotterdam bedorven vlees te exporteren. Daarbij is gepoogd de inspecties te omzeilen. Het Nederlandse bedrijf Zandbergen World’s Finest Meat in Zoeterwoude importeert Braziliaans vlees via JBS. Zij achten het volledig uitgesloten dat er via hun bedrijf fout vlees in winkels is beland.

Stopzetten import

De EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho verklaarde dat de Europese Unie mogelijk de invoer van Braziliaans rund- en kippenvlees gaat stopzetten als de Braziliaanse overheid niet kan garanderen dat het vlees aan de Europese gezondheidseisen voldoet. Brazilië is een belangrijke leverancier van kip en rundvlees aan de Europese Unie. Na de Verenigde Staten is Brazilië wereldwijd de grootste producent van rundvlees. Brazilië exporteert naar meer dan 150 landen. Na Duitsland en België is Brazilië de derde grootste vleesleverancier aan Nederland.

Lees ook:

Lees ook
Fipronilcrisis opent Europese markt voor Turkse eieren

Fipronilcrisis opent Europese markt voor Turkse eieren

De aanhoudend hoge eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis leiden tot een reactie in de markt. Schaarste zorgt voor hoge prijzen. De oplossing? Importeer eieren van net buiten de EU. Door Cécile Janssen – Foodlog Voor het eerst sinds 2012 heeft Turkije weer eieren naar een aantal Europese landen geëxporteerd, meldt de pro-regeringsgezinde Turkse...

‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

Onder het mom van transparantie verplicht Italië vergaande vermeldingen op voedseletiketten. Protectionisme en slecht voor de EU, zegt FoodDrinkEurope (FDE), de Europese bond van Voedselproducenten. Door Jeroen Thijssen - Foodlog De Italiaanse overheid heeft de laatste jaren de nationale regels voor voedseletikettering flink uitgebreid. Zuivelmakers,...

Nergens daalt vleesconsumptie zo snel als in België

Nergens daalt vleesconsumptie zo snel als in België

Tussen 2012 en 2016 nam de vleesconsumptie per hoofd van de Belgische bevolking met 16,7 procent af. In geen enkel West-Europees land daalde de vleesconsumptie zó snel; in de hele EU wordt gemiddeld 1,4 procent minder vlees gegeten dan 4 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksbureau AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft)....