Ben & Jerry’s slachtoffer glyfosaatonderzoek

Ben_&_Jerry's

De fractie van de Groenen in het Europees Parlement maakte 10 oktober bekend dat er in de ijsjes van Ben & Jerry's sporen van glyfosaat zijn aangetroffen. Morgen vergadert het Parlement over het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel.

Door Cécile Janssen - Foodlog

In 12 van de 14 in Europa verkochte ijssoorten van Ben & Jerry's komen glyfosaatsporen voor. Dat blijkt uit op met het oog op communicatief effect opgezet onderzoek. Het werd betaald door de Amerikaanse NGO Organic Consumers Association en uitgevoerd door een team van wetenschappers, waaronder de Fransman Gilles-Éric Séralini. Séralini geniet bekendheid vanwege omstreden onderzoeken naar ratten die kanker zouden krijgen van GMO-maïs.

'Alomtegenwoordig'

Unilever, de eigenaar van Ben & Jerry's en de ijsmaker zelf spreken de 'ontdekking' niet tegen, maar benadrukken dat hun ijsjes en overige producten veilig zijn om te eten. "We maken ons zorgen, maar we zijn niet totaal verrast. Glyfosaat zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem. Het komt erop neer dat de gevonden sporen lager zijn dan alle maximale hoeveelheden zoals vastgelegd in de voedselveiligheidsrichtlijnen in de VS en Europa," laat Unilever weten in het AD.

De krant schrijft verder: "Waar Ben & Jerry’s stelt dat een kind van 35 kilo zo’n 145.000 porties ijs per dag moet eten om de limiet van het Amerikaanse Environment Protection Agency te bereiken, zeggen Fagan en Séralini op basis van hun rattenonderzoek dat twee scheppen ijs per dag bij een 35 kilo wegend kind al tot een leveraandoening kunnen leiden. Voor een twee keer zo zwaar wegende volwassene is een dubbele portie genoeg."

De glyfosaatsporen zouden via diervoeding, de gebruikte melk of de overige ingrediënten in het ijs terecht zijn gekomen. Ook Séralini en zijn collega-wetenschapper Fagan beamen dat de stof "bijna alomtegenwoordig" is.

Glyfosaatdiscussie

De Groenen vragen met het nieuws aandacht voor de opnieuw hoog oplopende glyfosaatdiscussie. Eind dit jaar loopt de (tijdelijke) toelating van glyfosaat binnen de EU af. De Europese Commissie wil de toelating met 10 jaar verlengen. De Groenen pleiten voor een volledig verbod op glyfosaat. Morgen vindt in het Parlement een nieuwe hoorzitting plaats. Monsanto, producent van het glyfosaathoudende Roundup, is de toegang ontzegd.

Foto: Wikimedia, Uziel302

Lees ook:

 
Lees ook
Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Op vrijdag 6 december opende Koning Willem-Alexander het nieuwe Global Foods Innovation Center op de campus van de Wageningen Universiteit. Unilever koos voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten.

De Vegetarische Slager levert vega-Whopper voor Burger King

De Vegetarische Slager levert vega-Whopper voor Burger King

Vanaf deze week verkoopt Burger King in heel Europa de Rebel Whopper, geleverd door De Vegetarische Slager (sinds 2018 eigendom van Unilever). De Nederlandse vleesvervangersproducent neemt hier de plaats in van het Amerikaanse Impossible Foods, wiens burger in Europa nog niet is goedgekeurd.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...