NVWA laat slachterijen bandsnelheid verlagen

De NVWA heeft in de tweede helft van 2014 19 keer bij grote slachterijen (verdeeld over 11 slachtplaatsen) de bandsnelheid verlaagd om de hygiëne bij het slachten te verbeteren.  Bovendien is 17 keer de band tijdelijk stilgezet.

Dat staat in de Tweede Voortgangsrapportage Plan van Aanpak NVWA, die de staatssecretarissen Dijksma van EZ en Schippers van VWS naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

"Een belangrijk deel van deze slachtplaatsen heeft ondertussen zelf zijn bedrijfsproces aangepast, waaronder het verlagen van de bandsnelheid, zodat de mate van naleving stijgt en onze inspecteurs niet hoeven op te treden", schrijven de bewindslieden.

Risicogericht toezicht

De NVWA startte in 2014 met risicogericht toezicht bij koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen. Hierbij zijn bedrijven ingedeeld in risicocategorieën, onder meer op basis van de inspectieresultaten.  Bedrijven die in 2015 als nieuw hoog-risicobedrijf worden beoordeeld, krijgen in 2015 meer toezicht dan in 2014. Die nieuwe toezichtaanpak wordt in de eerste helft van 2015 verder uitgerold bij de koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse: Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

(Premium)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...

Etiketeisen pluimveevlees veranderen

Etiketeisen pluimveevlees veranderen

De etiketeisen voor koelvers pluimveevlees gaan veranderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.