NVWA laat slachterijen bandsnelheid verlagen

De NVWA heeft in de tweede helft van 2014 19 keer bij grote slachterijen (verdeeld over 11 slachtplaatsen) de bandsnelheid verlaagd om de hygiëne bij het slachten te verbeteren.  Bovendien is 17 keer de band tijdelijk stilgezet.

Dat staat in de Tweede Voortgangsrapportage Plan van Aanpak NVWA, die de staatssecretarissen Dijksma van EZ en Schippers van VWS naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

"Een belangrijk deel van deze slachtplaatsen heeft ondertussen zelf zijn bedrijfsproces aangepast, waaronder het verlagen van de bandsnelheid, zodat de mate van naleving stijgt en onze inspecteurs niet hoeven op te treden", schrijven de bewindslieden.

Risicogericht toezicht

De NVWA startte in 2014 met risicogericht toezicht bij koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen. Hierbij zijn bedrijven ingedeeld in risicocategorieën, onder meer op basis van de inspectieresultaten.  Bedrijven die in 2015 als nieuw hoog-risicobedrijf worden beoordeeld, krijgen in 2015 meer toezicht dan in 2014. Die nieuwe toezichtaanpak wordt in de eerste helft van 2015 verder uitgerold bij de koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse: Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

(Premium)

Meer over
Lees ook
Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Voor niveau- en drukmeetsensoren en niveauschakelaars biedt VEGA een gestandaardiseerd hygiënisch adapterconcept dat voldoet aan EG 1935/2004, FDA, EHEDG en 3-A. Of het nu gaat om een metallische afdichting of om een O-ringafdichting: De sensoren passen op alle standaard hygiënische armaturen en zijn daarmee uitstekend geschikt voor gebruik in de...

Pronomar draagt bij aan hygiëne maatregelen rondom COVID-19

Pronomar draagt bij aan hygiëne maatregelen rondom COVID-19

De voedingsmiddelenindustrie is een van de branches waar hygiëne aan zeer strikte eisen gebonden is. Helemaal sinds de komst van het COVID-19 virus kent dit een nieuw hoogtepunt en worden bedrijven geacht alle richtlijnen en voorschriften voor hygiëne aan te scherpen. Zo merkt Pronomar, leverancier van droogsystemen, een toenemende interesse van voedingsmiddelenbedrijven...

Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...