NVWA laat slachterijen bandsnelheid verlagen

nvwa

De NVWA heeft in de tweede helft van 2014 19 keer bij grote slachterijen (verdeeld over 11 slachtplaatsen) de bandsnelheid verlaagd om de hygiëne bij het slachten te verbeteren.  Bovendien is 17 keer de band tijdelijk stilgezet.

Dat staat in de Tweede Voortgangsrapportage Plan van Aanpak NVWA, die de staatssecretarissen Dijksma van EZ en Schippers van VWS naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

"Een belangrijk deel van deze slachtplaatsen heeft ondertussen zelf zijn bedrijfsproces aangepast, waaronder het verlagen van de bandsnelheid, zodat de mate van naleving stijgt en onze inspecteurs niet hoeven op te treden", schrijven de bewindslieden.

Risicogericht toezicht

De NVWA startte in 2014 met risicogericht toezicht bij koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen. Hierbij zijn bedrijven ingedeeld in risicocategorieën, onder meer op basis van de inspectieresultaten.  Bedrijven die in 2015 als nieuw hoog-risicobedrijf worden beoordeeld, krijgen in 2015 meer toezicht dan in 2014. Die nieuwe toezichtaanpak wordt in de eerste helft van 2015 verder uitgerold bij de koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse: Inspecties voedingsmiddelenbedrijven

(Premium)

Meer over
Lees ook
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...

Itzu Cleaning verhuist naar Breda

Itzu Cleaning verhuist naar Breda

Met de coronacrisis is hygiëne nog belangrijker geworden. Dat merkt Itzu Cleaning, een schoonmaakbedrijf dat is gespecialiseerd in de voedselverwerkende sector. Het bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie in Breda en trekt twee nieuwe managers aan.  Itzu Cleaning is sinds 2014 actief in Nederland. “De jongste jaren neemt het belang...

De risico's van oppervlaktebesmetting

De risico's van oppervlaktebesmetting

Sommige voedselveiligheidsrisico’s zijn hardnekkig. Zo hardnekkig, dat acceptatie op de loer ligt. Maar zijn deze risico’s echt onafwendbaar? Wageningen Food & Biobased Research bracht de afgelopen vier jaar in kaart hoe oppervlakte-besmettingen in de levensmiddelenindustrie ontstaan en wat er tegen te doen is. “Volgens schattingen...