Plantaardige worst van 1,5 meter

Planti15

Tijdens de Dutch Design Week lanceert Food innovator Botanic Bites de Planti15, een 1,5 meter lange worst gemaakt van oesterzwammen. Hiermee sluit de worst aan bij het thema van de Dutch Design Week, Stretch.

De oprichtster van Botanic Bites is Doreen Westphal. Een jaar geleden deed ze mee aan een speeddatesessie met boeren over hun reststromen. Daar ontmoette ze oesterzwamteler Marielle van Lieshout uit Liessel. Binnen het project FoodHeros van ZLTO en BKKC zochten zij samen naar een manier om de reststroom van 10.000 kilogram oesterzwamvoetjes. Westphal maakte onder andere chips, 'draadjesvlees' en Paddo Bites.

Het uiteindelijke resultaat is Planti15. De worst is 15 keer langer dan een normale worst. Zo wil West illustreren dat op een stuk land 15 keer meer plantaardige dan dierlijke eiwitten kunnen worden verbouwd. Ook kunnen 15 mensen van de worst eten. Botanic Bites wil de worst in een handzamer formaat toevoegen aan hun assortiment.

Westphal is ervan overtuigd dat dergelijke producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken.” Eerder ontwikkelde ze al hamburgers van tomaat en zeewier.

Verschillende toonaangevende organisaties bestempelden Botanic Bites als Nederlands meest innovatieve producent van snacks en maaltijdcomponenten. Ze zijn medegefinanceerd door Stichting Doen en wonnen onlangs de ‘Organic Food Against Climate Change’ challenge van Wessanen in samenwerking met de Triodosbank.

Lees ook
Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start een crowdfunding. Onder de noemer ‘verdeelt de M...F... taart' geeft de producent van vleesvangers consumenten een kans om aandelen te kopen. Het bedrijf geeft voor het eerst aandelen uit voor individuele beleggers. Dit gebeurt via het crowdfunding platform Crowdcube.

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent productielocatie in Nederland

Meatless Farm opent een nieuwe productielocatie in Nederland. Hiervoor gebruikt de Britse producent van vleesvervangers de productielocatie van Van Loon Group in Almere. Hiermee verhoogt Meatless Farm de productiecapaciteit met 25 procent.

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

De Dutch Weed Burger verbindt zich aan het Livekindly Collective, een collectief van plantaardige voedingsbedrijven. The Dutch weedburger, dat zeewier als hoofdingrediënt gebruikt, is het vijfde merk dat zich aansluit bij het collectief. Eerder namen The Fry Family Food Co., LikeMeat, Oumph! en No Meat dezelfde stap.