Ploumen opent Holland Center in China

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft maandag in Shanghai het startschot gegeven voor het Holland Center in China. Het centrum is een initiatief van het bedrijfsleven in de topsector Agri&Food en heeft tot doel het succesvol zaken doen van Nederlandse bedrijven in China te vergroten.

Het centrum wordt in de komende periode nader vorm gegeven met een beperkte groep bedrijven: CRV (rundveeverbetering), FrieslandCampina (zuivel), Hendrix Genetics (fokkerij van varkens, pluimvee en vis), Priva (klimaattechnologie in de tuinbouwkas), Rabobank (financiering), Refresco-Gerber (frisdranken), Univeg (groenten en fruit), VanDrie Group (kalfsvlees) en Corpus – Reis door de mens (educatieve attractie). Wageningen Academy is de voorkeurspartner op het gebied van cursussen en training aan Nederlandse zijde, CEIBS aan Chinese zijde. De activiteiten staan vanaf het begin open voor nieuwe leden die geïnteresseerd zijn om (meer) business te doen in China.

Netwerk

Het Holland Center biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van private Chinese ondernemers. Dat maakt het mogelijk Nederlandse bedrijven op maat te helpen om de kansen in de markt te vergroten en geschikte samenwerkingspartners op te sporen, stelt de topsector. Daarnaast worden de krachten gebundeld om de kracht van Nederland in agri & food te etaleren.

China wordt geconfronteerd met een enorme toename in de vraag naar voedsel, met name naar hoogwaardige eiwitten als groenten, zuivel en vlees. Juist in deze sectoren is Nederland sterk en behoort het tot de meest productieve en innovatieve landen ter wereld.

Gouden driehoek

De kracht van het Nederlandse model is de samenwerking van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, de zogenoemde ‘gouden driehoek’. Het Holland Center is erop gericht om deze succesvolle aanpak in China voor het voetlicht te brengen en tot een versterking van de samenwerking te komen.

Lees ook:

Dijkhuizen: ‘Grootschalige productie is noodzaak '(24 oktober 2014)

Lees ook

Aalt Dijkhuizen voorzitter TKI-bestuur Agri & Food

Het topteam Agri & Food heeft besloten zijn voorzitter Aalt Dijkhuizen tevens te benoemen tot voorzitter van het TKI-bestuur, het Topconsortium Kennis en Innovatie. Hij volgt daarmee Emmo Meijer op, die per 1 april start als boegbeeld van de topsector Chemie. Met de dubbelrol wil het topteam de verbinding tussen strategie en uitvoering versterken, intern de lijnen verkorten en extern de slagkracht vergroten. Daarmee volgt het topteam Agri & Food het model van de topsectoren Chemie en High Tech Systems, die daar goede ervaringen mee hebben opgedaan. TKI coördineert Binnen de topsector zet...

Projecten krijgen geld voor exporteren kennis

Veertien projecten krijgen in totaal 700.000 euro aan budget vanuit de Topsector Agri & Food, om hun expertise internationaal te kunnen verzilveren. Nederlandse kennis op het gebied van technologie, kwaliteit en voedselveiligheid is erg in trek bij buitenlandse partijen. Voor individuele MKB-bedrijven is het echter lastig om op vragen uit het buitenland in te gaan, omdat ze de oplossing meestal niet in hun eentje kunnen bieden. In het Seed Money project kunnen Nederlandse bedrijven, samen met experts van Wageningen UR en landbouwattaches, inventariseren welke kennis en partijen nodig zijn om...