Roman rondom een kaasfabriek

kaasfabriek

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een roman zich rondom voedingsmiddelen afspeelt. Toch kun je dat – tenminste tot op zekere hoogte – wel zeggen over De kaasfabriek van Simone van der Vlugt.

De roman speelt zich in twee delen af: een deel omstreeks1892 en een deel omstreeks 1914. In dat tweede deel schuift de kaasfabriek uit de titel naar de achtergrond en draait het verhaal vooral om – weinig verrassend – de Eerste Wereldoorlog.

Toch kun je zeggen dat je uit dit boek best iets kunt leren over het begin van de Nederlandse kaasindustrie. De kaas­fabriek waar het in dit verhaal om draait is De Purmer, waarbij Van der Vlugt zich heeft gebaseerd op Freia, een bedrijf in het Friese Veenwouden dat in 1879 werd opgericht. Deze kaasfabriek, die zijn deuren definitief sloot in 1970, staat inmiddels opnieuw opgebouwd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Naast de kaasfabriek speelt feminisme een prominente rol in het verhaal, dat in de kern draait om een vrouw, Lydia, die verliefd wordt op een man beneden haar stand. Met diezelfde man, Huib, begint ze kaasfabriek De Purmer. Hoewel veel boeren in de omgeving huiverig zijn over de kaasfabriek, worden ze al snel massaal overgehaald hun melk aan de fabriek te leveren. De fabriek zelf wordt al spoedig een succes, waarbij het enigszins irriterend is hoe gemakkelijk het de hoofdpersonen hierin afgaat.

Het tweede deel van het boek maakt een sprong in de toekomst. Lydia en Huib zijn niet getrouwd, maar beide hebben wel kinderen. Nora, de dochter van Lydia, en Wouter, de zoon van Huib, kunnen het niet goed met elkaar vinden. Los van elkaar komen de twee jongvolwassenen echter al snel aan het oorlogsfront terecht. Wouter omdat hij via een omweg in het Franse leger komt, Nora als bruid van een Belg.

Vanaf dit punt draait het boek hoofdzakelijk om Nora. Hoe ze vlucht uit België terwijl ze problemen in haar huwelijk heeft en hoe ze haar rol vindt in het verzorgen van gewonde soldaten – waarbij ze een belangrijke persoonsverandering doorgaat van enigszins verwende welgestelde jongedame, naar een jonge vrouw die voor zichzelf en vooral voor anderen zorgt.

Het boek wekt gemengde gevoelens op. Aan de ene kant verlopen sommige zaken veel te vlot en probleemloos en is het niet helemaal duidelijk waar het verhaal naartoe gaat en welke punten het probeert te maken, aan de andere kant heeft het hele sterke facetten: de beschrijving van de werking van de kaasfabriek en het kaas maken en de beschrijvingen van de mensen, plaatsen en dingen in die tijd heeft Van der Vlugt prachtig gedaan.

Dit boek is te koop bij Bazarow.

Lees ook
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...

Boekrecensie: Digitalisering in China

Boekrecensie: Digitalisering in China

Om te weten hoe de toekomst van de voedingsmiddelenindustrie eruit ziet, hebben we waarschijnlijk geen glazen bol nodig maar volstaat het om onze blik op China te richten. In het boek Blockchain Chicken Farm – And Other Stories of Tech in China’s Countryside biedt auteur Xiawei Wang de lezer een opmerkelijk kijkje in de Chinese voedingsmiddelenindustrie. Hoewel...

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen in 2021 een plantaardige alternatief voor kaas op de markt. De partijen vonden elkaar in hun 'gezamenlijke overtuiging dat vegan vooral lekker moet zijn', aldus het persbericht.