Ruim miljoen subsidie voor Food Innovation Academy

EVMI_FIA in aanbouw_Royal Steensma

Kennis- en Innovatiecentrum Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft ruim  1,4 miljoen euro gekregen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Van Engelshoven, bekend gemaakt.

Food Innovation Academy

Food Innovation Academy is een unieke samenwerking van bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, het onderwijs en de overheid met een komend jaar te ontwikkelen state-of-the-art meetingpoint. Royal Steensma, producent van bakkerijgrondstoffen, is mede-initiatiefnemer en gastheer van deze bijzondere ontmoetingsplek voor food.

De Food Innovation Academy is het Kennis- en Innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De partners zijn Avandis, Cérélia, Coolfresh, Eurocaps, Farm Frites, FNLI, Friesland Campina, Giraffe Coffee, De Graafstroom, Groen Agro Control, Inholland Delft, De Koning Vlees, Lentiz onderwijsgroep, Meneba, Menken Orlando, Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, Olympic Food Group, Royal Steensma, SGS, Solina, Swartberg, Techniek College Rotterdam, Tuinderij Vers, Unilever, Verstegen Spices & Sauces, gemeente Vlaardingen en Wellantcollege.

Deze kring groeit en zal in de toekomst nog omvangrijker worden. De partijen van Food Innovation Academy brengen een cofinanciering in, van 3,1 miljoen euro.

EVMI_FIA-tekening-gereed-300x169 Hybride omgeving

Studenten en werkenden worden in een hybride omgeving (onderwijs, onderzoek en bedrijven gecombineerd) dusdanig opgeleid dat zij aan de levensmiddelenindustrie een innovatieve bijdrage kunnen leveren. De mbo-opleidingen zijn al in 2014 gestart.

Met aanvullende funding van de gemeente Vlaardingen van 1,8 miljoen euro, heeft Royal Steensma eind vorig jaar een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen kunnen kopen. Dit gebouw wordt momenteel verbouwd tot het state-of-the-art-meetingpoint. Het is het innovatielab waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen investeren, innoveren, creëren en inspireren.

Door deze intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kunnen er op korte termijn afgestudeerde jonge mensen aan de slag, die optimaal gekwalificeerd zijn voor de arbeidsmarkt en daarmee de betrokken bedrijven de gelegenheid bieden ook in de toekomst hun positie verder te versterken. Het plan is dat het 4-etage tellende meetingpoint begin volgend jaar de deuren opent.

Het Regionaal Investeringsfonds

Het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is een investering van bedrijfsleven, onderwijs en overheid en wordt toegekend aan samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven. Doel van het RIF is mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken in een praktijkomgeving met state of the art-technieken en -methoden.

 
Lees ook
Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar

Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar

Er dreigt een tekort aan goed opgeleide medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie. Daarom zetten bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en brancheverenigingen gezamenlijk een nieuwe opleiding op in Vlaardingen. De Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar. De opleiding opent voorjaar 2019 de deuren. Friesland Campina, Meneba,...

In Amsterdam leren geneeskundestudenten wel iets over gezonde voeding

In Amsterdam leren geneeskundestudenten wel iets over gezonde voeding

Tijdens de opleiding geneeskunde komt het onderwerp gezonde voeding nauwelijks aan de orde. Reden voor de AMC/VUmc-tak van de landelijke Stichting Student en Voeding zelf een extra-curriculaire collegereeks op touw te zetten. Maar ook de AMC-locatie van het Amsterdam UMC blijkt niet stil te zitten en biedt het nieuwe keuzevak Diometer aan. Diometer...

Stress op de werkvloer door tekort aan technici

Stress op de werkvloer door tekort aan technici

Bij veel technische bedrijven is er sprake van drukte en stress op de werkvloer door kwantitatieve (37 procent) en kwalitatieve (31 procent) tekorten aan technici. Hierdoor staat ook de kwaliteit van werk onder druk. Daarnaast leiden de personeelstekorten tot een stagnerende groei van de organisatie. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer. “We moeten...