Vegetarische Slager wint €250.000 in New Food Challenge

EVMI_De Vegetarische slager_Rundvlees

De Vegetarische Slager is een van de winnaars van de New Food Challenge. Het bedrijf ontving de prijs voor het project om 100% plantaardig draadjesvleesch te creëren op basis van peulvruchten. De Nederlandse overheid schreef de New Food Challenge uit om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbeleid. De opdracht is uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

Onderzoek naar rundvleesvervanger

Volgens de Vegetarische Slager zijn er op de huidige markt weinig tot geen hoogwaardige rundvlees-identieke vleesopvolgers. De huidige producten kenmerken zich door kleine formaten (wokblokjes) en missen de structuur, vezelrijkheid en smaak/aanzicht van rundvlees. Een volwaardige vegetarische of vegan keuze moeten naast een identieke bite, smaak en structuur ook in termen van voedingswaarde een allesomvattend alternatief te vormen. Het blijkt technologisch lastig om de vaste structuur en vezelrijkheid van rundvlees te evenaren. Dit is de achterliggende gedachte van de zoektocht naar de gewenste crosslinking van plantaardige eiwitten, het verkrijgen en behouden van smaak en een optimalisatie van de houdbaarheid.

Om vleesliefhebbers uiteindelijk aan te kunnen zetten tot het overstappen van dierlijk vlees naar plantaardige vleesreplica’s moet er aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan. De smaak en aantrekkelijkheid van eindproducten moet gelijkwaardig zijn aan die van vlees en de prijs van het product moet marktconform zijn.

De Vegetarische Slager

Jaap Korteweg richtte in 2008 De Vegetarische Slager op. Met steun van Niko Koffeman (conceptdenker/marketeer) werd in 2010 een conceptstore geopend. Inmiddels zijn er 4.000 verkooppunten in 15 landen. De Vegetarische Slager werkt aan de omslag van dierlijk vlees naar plantaardig vlees. Dit wordt mede ingegeven door een toenemende bewustwording van de negatieve effecten van dierlijk vlees op dieren, natuur, klimaat, biodiversiteit, milieu en volksgezondheid.

In EVMI 4 staat een verslag van een bijeenkomst van IFFI over vleesvervangers. IFFI en Jaap Korteweg spraken daar over een plantaardige toekomst. Neem nu een abonnement op EVMI en lees dit artikel.

Lees ook
Champignonkweker introduceert 'vleesvervanger' van 100% oesterzwam

Champignonkweker introduceert 'vleesvervanger' van 100% oesterzwam

Voor wie de sterk bewerkte vleesvervangers beu is, komt Banken Champignons met een eigen ‘vleesvervanger’. Met een speciaal bereidingsproces kan de paddenstoelenhandelaar oesterzwammen veranderen in een product dat de textuur van het populaire ‘pulled meat’ benadert. Volgens Banken is hun ‘pulled mushroom’ een antwoord...

Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Haver-, kokos-, soja- en rijstmelk zijn steeds populairder in de koffie of als glaasje bij het ontbijt. Nederland is niet meer zo’n fan van koeienzuivel, zijn derde grootste agrarische exportproduct. Terwijl het verkoopvolume van melk in de afgelopen jaren gestaag daalt, is dat van de plantaardige dranken juist in opmars. “Er...

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé gaat samenwerken met plantaardig eiwitleverancier Merit Functional Foods en diens technologiepartner Burcon Nutrascience voor de vervaardiging van verschillende soorten plantaardig eiwit. Het ontwikkelen van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel is een hoge prioriteit voor de Zwitserse foodgigant. Het vorig jaar opgerichte...