Veilig voedsel met plasmatechnologie
PREMIUM
Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing nu staat.
Plasma is letterlijk een ongrijpbaar fenomeen. Het is geen vaste stof en het is geen vloeistof. Een 'gewone' verschijningsvorm van gas is het al evenmin. Het is een gas waarbij een deel van de moleculen geïoniseerd en in een hoge energietoestand is. Een vlam uit een aansteker is een plasma. De energie komt uit de chemische verbrandingsreactie. Door het verval van aangeslagen deeltjes komt er licht vrij. Een gasvlam is een heet plasma, maar een plasma hoeft niet altijd heet te zijn. Bij hygiënetoepassingen gaat het om de inzet van koud plasma onder gewone omgevingsdruk.