Vion verkoopt Ingredients aan Darling International

EINDHOVEN - Vion verkoopt zijn volledige divisie Ingredients aan Darling International. De Amerikaanse branchegenoot betaalt 1,6 miljard euro in contanten voor de overname.

“Met Darling International hebben wij een uitstekend passende partner gevonden die al vele jaren actief is in slacht-bijproducten”, reageert Dirk Kloosterboer, CEO Ingredients, verheugd.

Vion stelt dat de beide bedrijven elkaar zowel geografisch als qua activiteiten uitstekend aanvullen. 

“In de Noord-Amerikaanse markt neemt zij leidende posities in", aldus Kloosterboer. "Over en weer kunnen we veel van elkaar leren. Door dit samengaan ontstaat een robuuste marktleider met ambitie.”

Vion Ingredients

Vion-divisie Ingredients, met bedrijven als Sonac, Rousselot, Rendac en Ecoson, brengt producten met toegevoegde waarde uit slacht-bijproducten op de B2B-markt, zoals gelatine, eiwitten en vetten. Er werken zo’n 6000 medewerkers.

Het akkoord volgt op de voorgenomen verkoop van (delen van) Ingredients dat Vion in april van dit jaar aangekondigde. Het concern gaf toen aan zijn 2 belangrijkste activiteiten ‘Food’ en ‘Ingredients’ op eigen benen te zetten.

Voor Ingredients, dat volgens Vion al sterk en gezond is, werd een nieuwe (mede-)aandeelhouder gezocht voor verdere groei en ontwikkeling. Met een zelfstandige Foodactiviteit verwacht Vion een aanzienlijk herstel van resultaat te kunnen bereiken.

Darling International

Koper Darling International is het grootste en enige beursgenoteerde concern in Noord-Amerika dat de voedingsindustrie oplossingen biedt voor de recycling van reststoffen uit de vleesverwerkende en bakkerijbedrijven.

Het bedrijf recyclet reststromen die ontstaan bij de verwerking van rund- en varkensvlees en gevogelte en verwerkt deze tot hoogwaardige ingrediënten onder merknaam Dar Pro, zoals vetten, vlees- en beendermeel, pluimveemeel en huiden.

Ook haalt het bedrijf gebruikte frituurolie en reststoffen van bakkerijbedrijven op om deze te verwerken tot ingrediënten voor veevoer en brandstoffen.

Het bedrijf (120 locaties, 3400 medewerkers en het hoofdkantoor in het Texaanse Irving), is vooral sterk in Noord-Amerika, terwijl Vion Ingredients vooral in Europa en wereldwijd leidende posities inneemt, meldt Vion.

Darling International kocht in augustus ook al Rothsay (verwaardings- en biodieselactiviteiten) van Maple Leaf Foods voor 450 miljoen euro in contanten. Deze overname zal naar verwachting eind oktober zijn afgerond.

Diezelfde maand kocht het bedrijf eveneens activiteiten voor de inzameling en recycling van industriële residuen en bakvetten van Terra Renewal Services in de VS voor naar schatting 88 miljoen euro. Deze overname is eind augustus afgerond.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement