Een antwoord op de clean label trend

BENEO-TexturisingSolutions_EN_600x400

Hoe minder ingrediënten, hoe liever. De hedendaagse consument houdt het productlabel nauwlettend in de gaten. Additieven, bewaarmiddelen en ingrediënten met een onbekende of onnatuurlijke benaming, worden gewantrouwd.

Transparantie en natuurlijke bereidingen zijn de sleutel tot het vertrouwen van de consument. De toename van productlanceringen met een ‘clean’ en natuurlijk label, zijn hiervan een weerspiegeling. Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage voor deze productcategorie steeg tussen 2012 en 2017 tot maar liefst 15%.

Rijst wordt wereldwijd beschouwd als een natuurlijk, gezond voedingsmiddel voor jong en oud. In dit opzicht, zijn BENEO’s niet-gemodificeerde rijstzetmelen, een antwoord op de huidige clean label trend. Niet alleen zijn BENEO’s rijstingrediënten GMO vrij, rijst is ook gekend als een goed-verteerbare, glutenvrije en hypoallergene bron van waardevolle aminozuren.

Dit jaar voegde BENEO een nieuw ingrediënt toe aan haar non-GMO portfolio van functionele rijstzetmelen: Remypure S52. Dit ingrediënt biedt een waaier aan mogelijkheden voor de ontwikkeling en stabilisatie van unieke texturen onder moeilijke procesomstandigheden.

Dit was mogelijk dankzij fysische modificatie. Via thermische inhibitie slaagde BENEO erin de functionaliteit van rijstzetmeelkorrels te verbeteren. Het resultaat is een ingrediënt met vergelijkbare eigenschappen als die van chemisch gemodificeerde zetmelen.

Zetmelen worden binnen de voedingsindustrie voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel in soep, sauzen en kant-en-klare maaltijden. Ze zorgen voor een aangename textuur en goede vries/dooi stabiliteit. Bij hoge shear, zuurtegraad en temperatuur wordt de kwaliteit van deze ingrediënten zwaar op de proef gesteld. De uitdaging is om de functionaliteit in neutrale en zure voedingsmatrices te vrijwaren bij zowel lichte pasteurisatie als sterilisatie. Dit is de troef van Remypure S52. Bovendien is hiervoor geen toevoeging van gemodificeerde zetmelen nodig.

Inspelen op de huidige tendens was nooit zo eenvoudig dankzij BENEO’s portfolio aan natuurlijke ingrediënten. Dankzij haar inzet op R&D, beschikt het bedrijf nu over natuurlijke, ‘clean label’ ingrediënten die de ontwikkeling van nieuwe en geoptimaliseerde voedingsmiddelen mogelijk maken. Het BENEO Technology Center beschikt bovendien over hoogstaande technologie voor de ontwikkeling en optimalisatie van recepten.

Meer informatie? Bezoek www.beneo.com.

Meer over
Lees ook
Alternatieve koolhydraten: een nieuwe wending voor sportvoeding

Alternatieve koolhydraten: een nieuwe wending voor sportvoeding

De gezondheids- en fitnesstrend wint aan kracht aangezien de moderne consument zich meer dan ooit bewust is van het belang van een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. De fitnessindustrie is booming business en sportvoeding is koploper in de markt. Met een gemiddelde stijging van 8.5% tussen 2012 en 2017 is de sector in topvorm. De vraag...