De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

Bedrijfsinformatie Corbion

Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.

Een product dat een Listeria-controleinterventie omvat, die ontwikkeld is om een houdbaarheid van 90 dagen te bereiken, zal minstens net zo lang duren om de microbiële testfase van productontwikkeling te voltooien. Vaak zijn er meerdere testiteraties nodig voor een optimale formulering.

Het Corbion® Listeria Control Model (CLCM) is een flexibele, gebruiksvriendelijke tool waarmee ontwikkelaars de groei van Listeria monocytogenes in bewerkte corbion.com/clcm Janine Gierman - Sales Manager janine.gierman@corbion.com +31 183695203 voedingsmiddelen nauwkeurig kunnen voorspellen op basis van de productformulering en andere factoren. De CLCM maakt gebruik van onderzoeksgegevens die door Corbion zijn verzameld via specifiek ontworpen en gevalideerde Listeria challenge studies gedurende meer dan een decennium.

Verwijzend naar die gegevens en rekening houdend met de belangrijkste productkenmerken en opslagomstandigheden, schat het model de microbiële uitgroei. Gebruikers voeren variabelen in zoals het vochtgehalte, de pH, het natriumen kaliumgehalte, het nitrietgehalte en de wateractiviteit, evenals de opslagtemperatuur.

Op basis van voorgestelde antimicrobiële oplossing en doseringsniveaus genereert de tool vervolgens gedetailleerde rapporten die de voorspelde Listeria-groei in het product in de loop van de tijd uitzetten. Als de voorspelde resultaten niet overeenkomen met de doelstellingen van de receptuur, is het eenvoudig om de dosering aan te passen of de resultaten te onderzoeken die een ander antimicrobieel middel zou bereiken.

De nauwkeurigheid en grondigheid van voorspellingsmodellen bij het ontwikkelen van veilige voedingsmiddele, zijn essentieel in de huidige markt en nieuwe producten sneller op de markt brengen kan het verschil maken tussen succes en een gemiste kans. Het verminderen van R&D-uitgaven kan het financiële concurrentievermogen alleen maar versterken.

In Nederland is de behoefte aan het bewaren van voedingsmiddelen om voedselverspilling tegen te gaan, en veilig zijn, fors gestegen. Voedsel, zoals gekoeld en kant-en-klaar, is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en breidt zich uit naar andere landen. Hierbij biedt het CLCM de support om beide doelen te bereiken. Zodat de klanten zich kunnen richten op een effectieve oplossing om de veiligheid van het product bij de consument en het merk in de markt te kunnen waarborgen.

corbion.com/clcm 
Janine Gierman - Sales Manager
janine.gierman@corbion.com
+31 183695203

Lees ook
NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.