De meest efficiënte route naar voedselveiligheid
Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.
Een product dat een Listeria-controleinterventie omvat, die ontwikkeld is om een houdbaarheid van 90 dagen te bereiken, zal minstens net zo lang duren om de microbiële testfase van productontwikkeling te voltooien. Vaak zijn er meerdere testiteraties nodig voor een optimale formulering.
Het Corbion® Listeria Control Model (CLCM) is een flexibele, gebruiksvriendelijke tool waarmee ontwikkelaars de groei van Listeria monocytogenes in bewerkte corbion.com/clcm Janine Gierman - Sales Manager janine.gierman@corbion.com +31 183695203 voedingsmiddelen nauwkeurig kunnen voorspellen op basis van de productformulering en andere factoren. De CLCM maakt gebruik van onderzoeksgegevens die door Corbion zijn verzameld via specifiek ontworpen en gevalideerde Listeria challenge studies gedurende meer dan een decennium.
Verwijzend naar die gegevens en rekening houdend met de belangrijkste productkenmerken en opslagomstandigheden, schat het model de microbiële uitgroei. Gebruikers voeren variabelen in zoals het vochtgehalte, de pH, het natriumen kaliumgehalte, het nitrietgehalte en de wateractiviteit, evenals de opslagtemperatuur.
Op basis van voorgestelde antimicrobiële oplossing en doseringsniveaus genereert de tool vervolgens gedetailleerde rapporten die de voorspelde Listeria-groei in het product in de loop van de tijd uitzetten. Als de voorspelde resultaten niet overeenkomen met de doelstellingen van de receptuur, is het eenvoudig om de dosering aan te passen of de resultaten te onderzoeken die een ander antimicrobieel middel zou bereiken.
De nauwkeurigheid en grondigheid van voorspellingsmodellen bij het ontwikkelen van veilige voedingsmiddele, zijn essentieel in de huidige markt en nieuwe producten sneller op de markt brengen kan het verschil maken tussen succes en een gemiste kans. Het verminderen van R&D-uitgaven kan het financiële concurrentievermogen alleen maar versterken.
In Nederland is de behoefte aan het bewaren van voedingsmiddelen om voedselverspilling tegen te gaan, en veilig zijn, fors gestegen. Voedsel, zoals gekoeld en kant-en-klaar, is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en breidt zich uit naar andere landen. Hierbij biedt het CLCM de support om beide doelen te bereiken. Zodat de klanten zich kunnen richten op een effectieve oplossing om de veiligheid van het product bij de consument en het merk in de markt te kunnen waarborgen.
corbion.com/clcm
Janine Gierman - Sales Manager
janine.gierman@corbion.com
+31 183695203
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Voedselveiligheid
Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen
Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.
Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?
Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...