Grensverleggend in de voedingsindustrie. Sinds de oprichting is Jansen Techniek aanzienlijk gegroeid: van eenmanszaak naar een bedrijf met zo’n zeventig medewerkers. De basis blijft: zorgen voor kwaliteit, service en maatwerkoplossingen. 

Het bedrijf, opgericht door Jannes Jansen, is in 1997 begonnen als een avontuur. Jannes en zijn vrouw Ria begonnen in 1997 aan het avontuur ´Jansen Techniek´.  Wat begon met een eenvoudige werkplaats in een oude kippenschuur, is 26 jaar later uitgegroeid tot iets veel groters.
Jansen Techniek staat aan de voorhoede van innovatie in de voedingsindustrie. Ze ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en onderhouden op maat gemaakte oplossingen voor productielogistiek voor bedrijven in de voedingssector.
Tegenwoordig bestaat Jansen Techniek uit twee takken. Eén onderdeel richt zich op het bouwen van machines en productielijnen. De andere tak richt zich op end-of-line inspectiesystemen, zoals metaaldetectoren, checkwegers en X-Ray inspectie. 

Nieuwe locatie

Het bedrijf heeft inmiddels twee locaties.
“In 2023 hebben we het nieuwe pand aan de Jan Nijenhuisstraat in gebruik genomen,” vertelt bedrijfsleider Gijsbert Doppenberg. “Dat is volledig gasloos. Het wachten is nog op het aanpassen van het dak, zodat er zonnepanelen kunnen worden gelegd. Het pand wordt verwarmd en gekoeld door middel van warmtepompen, daarnaast is in ons pand overal ledverlichting toegepast. Zo draaien we volledig op duurzame energie en kunnen we weer jaren vooruit.” 

In de nieuwe locatie is ruimte gemaakt voor een demoruimte. Daar kan de klant de machines en lijnen uitproberen: Een mooie aanvulling op de showroom. “De klant een aantal kratjes met producten laten meenemen is makkelijker dan onze machines meenemen naar de klant. De ruimte is volledig voedselveilig en geconditioneerd ingericht. Zo kunnen we de situatie in het bedrijf zo goed mogelijk nabootsen.” De demoruimte is een van de services die Jansen Techniek aan klanten biedt. Onze klant wil graag de machine met eigen product testen voordat ze hem aanschaffen. Dat vraagt het nodige aan onze kant, maar dat hebben wij er graag voor over,” aldus Jansen. 
Het bedrijf staat bekend om het leveren van maatwerk. “We leveren vrijwel nooit een standaardoplossing. Lijnen en machines worden altijd aangepast aan de wensen en behoefte van de klant en de uitdagingen van de productielocatie,” aldus operationeel directeur Richard van Beek. 

MBS 2-23 Jansen

Maatwerkoplossing

Jansen gaat ver in het bieden van oplossingen. Een voorbeeld is de transportband bij Visscher Seafood op Urk. De transportband is bedoeld voor het vervoeren van tempex dozen. De dozen worden met de band vervoert van het laadplatform naar de zolder. Dankzij deze transportband wordt tijd en mankracht bespaard. “Deze band kostte aardig wat hoofdbrekers,” aldus verkoper Corwin van den Bor. “De band moest door het plafond en de wanden van zolder. Maar het was belangrijk dat de band ook inklapbaar was. Anders zou deze tijdens het lossen in de weg staan. Dat was best een puzzel gezien de lengte van de band.” Dankzij volharding van de engineer is het toch gelukt. “We gaan net zolang door tot we een passende oplossing hebben gevonden. Daardoor komen klanten bij ons terug,” vertelt Jansen. 

Jansen Techniek innoveert niet alleen bij de klant, maar doet dat ook in het eigen bedrijf. Zo heeft men ingenieuze shuttlekasten gekocht. "In deze kasten worden onderdelen opgeslagen in lades. Heb je een onderdeel nodig, dan wordt de desbetreffende lade naar voren gehaald. Aangezien we zo juist de hoogte van het pand gebruiken om effectief op te slaan, kunnen we in een relatief kleine ruimte toch 470m2 aan voorraad- artikelen opslaan,” aldus Doppenberg. 

Automatisering

Jansen Techniek opereerde in het verleden met name in de pluimveeverwerkende industrie. Tegenwoordig levert het bedrijf oplossingen aan diverse voedselsectoren. Voor de toekomst ziet Jansen goede kansen. “De automatisering neemt alleen maar verder toe. In de industrie zijn minder handjes beschikbaar en automatisering en robotisering zijn de manieren om dit op te vangen. In de voedselindustrie valt nog veel winst te behalen als het gaat over de automatisering. Maar de robots uit de automotive industrie zijn niet geschikt voor de voedselverwerkende industrie. In deze natte en koele omgeving kunnen deze robots niet lang overleven. Hierdoor is R-OP ontstaan. Een standalone robot die een operator aan de lijn vervangt.” Jansen laat een filmpje zien van vier robots die bij een zalmfileerlijn staan. “Deze robots nemen het werk van vier mensen over. Ze kunnen in theorie de hele dag doorgaan. De introductie van R-OP gaat de manier van werken in de sector veranderen.”  

Altijd op de hoogte blijven?