Wat kun je combineren met couscous?

couscous_Pixabay

Foto: Pixabay

Couscous is lieverlee een basis ingrediënt aan het worden binnen Nederlandse huishoudens. Naast aardappels, rijst en pasta, vormt ook couscous een basis voor de maaltijd. Het leuke van couscous is dat het op velerlei manieren gegeten kan worden, het is een zeer eenvoudig te bereiden basisproduct voor de maaltijd. Zoals je met rijst en aardappels kunt roerbakken, zo is ook couscous perfect te gebruiken voor het combineren met allerhande ingrediënten en kun je zeer eenvoudig een eenpersoons maaltijd of juist een grote maaltijd bereiden! Een mooi moment om dus eens de mogelijkheden van koken met couscous door te nemen.

Wat is couscous?

Couscous bestaat uit graan. Het betreft grof gesneden graan, wat bewerkt is met water en een specifieke techniek uit de draaitrommel. Het product komt van oorsprong uit Noord-Afrika, waar het doorgaans de basis van de maaltijd vormt. Couscous is dus geen rijstsoort, maar een graanproduct wat lang houdbaar gemaakt is. Kies als het even kan voor volkoren couscous, wat gezonder voor je is dan gewone couscous waar praktisch alle vezels uit verwijderd zijn.

Hoe maak ik couscous?

Om couscous als product te garen en gebruiksklaar te maken om te vermengen met andere ingrediënten, breng je eerst water aan de kook. Voor 4 personen kook je ca. 400 ml. water en voeg je vervolgens 300 gr couscous toe. Breng het water aan de kook en haal de pan van de hittebron zodra het water eenmaal kookt. Voeg vervolgens wat zout en de couscous toe. Even doorroeren en plaats vervolgens een deksel op de pan en laat de couscous nu 2 tot 3 minuten wellen en garen.

Giet de couscous nu direct af (mocht er zich nog wat vocht in de pan bevinden), anders kan het plakkerig raken. Houd de deksel van de pan en laat de couscous uitwasemen.

Couscous recepten

Het leuke van couscous is dat je eigenlijk ieder type ingrediënt kun toevoegen naar eigen keuze. Je kunt kiezen uit een bestaand couscous recept, naar bijvoorbeeld de Noord-Afrikaanse keuken, of je gaat zelf aan de slag met favoriete ingrediënten.

Originele couscous recepten

Binnen de Arabische keuken wordt couscous zowel warm als koud gegeten. Couscous wordt namelijk ook vaak gebruikt voor het maken van salades. Wil je voor Arabisch gaan, koop dan ook een tajine - dit is een aardewerk kookpot met puntige deksel. Gerechten als kipschotel met abrikoos en couscous zijn erg populair, maar ook het maken van salades met vruchten of gegrilde groentes zijn geliefd. Je kunt zowel alle ingrediënten door elkaar mengen, of je plaatst de ingrediënten bovenop de couscous.

Eigen invulling

Wil jij snel en eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel zetten? Kook de couscous zoals omschreven. Kijk vervolgens wat je nog in huis hebt, zo kun je kip opbakken, met groente bijvoorbeeld en bij afronding stukjes fruit. Voeg kruiden toe (kaneel of kerrie zijn populair), peper en zout en roerbak vervolgens nog even de couscous mee. Makkelijker kan haast niet en succes verzekerd!

Je ziet, couscous is een zeer gemakkelijk te bereiden basis ingrediënt en biedt ontzettend veel mogelijkheden om snel en eenvoudig een heerlijke maaltijd op tafel te zetten!