Processing en innovatie

EVMI 1-22 Henk Jan van Lent

Ruim tien jaar werk ik nu op de Nederlandse site van Niacet. We zijn een klein bedrijf met zo’n 125 mensen in Nederland en ongeveer hetzelfde aantal in Amerika. Ons bedrijf produceert organische zouten voor de diervoeding-, farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie. De producten zijn voor alle drie de takken chemisch identiek, maar verschillen in kwaliteit en analyse.

Voor de animal feed and human food maken we onder andere conserveringsmiddelen om de groei van bacteriën en schimmels te remmen, bijvoorbeeld in verwerkt vlees of in vleesalternatieven. Hiermee maken we de voeding langer houdbaar. Uiteraard is dit proces ook van belang voor de voedselveiligheid. Daarnaast maken we producten die als smaakstof gebruikt worden in de industrie, zoals flavourings voor chips en marinades - en worden onze producten gebruikt als bufferzout, om een bepaalde pH-waarde te behouden.

Hoe onze processing eruitziet? We voeren een zuur-base reactie uit en drogen de verkregen zoutoplossing. Dit doen we onder andere door sproeidrogen en kristallisatie. Vervolgens laten we hier verschillende bewerkingen op los om een deeltjesgrootte of structuur te verbeteren. Innovaties hierin bestaan uit het zoeken naar nieuwe, stabielere productvormen. Ook kijken we naar andere droogtechnieken om een verbeterde deeltjesgrootteverdeling te krijgen. Minder grof bijvoorbeeld. Zo zijn we nu dus met een nieuwe droogtechniek bezig - ik kan er nog niet te veel over zeggen - die de deeltjesgrootte optimaliseert. 

Natuurlijk, we hebben concurrentie. Het is altijd heel gemakkelijk te zeggen dat onze producten superieur zijn. Maar wel zijn wij de grootste producent van organische zouten ter wereld en deze capaciteitsgrootte geeft ook kosten- en productievoordelen ten opzichte van onze concurrenten. We hebben verschillende productiesites, dus bij eventuele leveringsproblemen kunnen we gemakkelijk wisselen naar een andere site.

Onze innovaties bieden de industrie verschillende voordelen. Denk aan stabielere producten die gemakkelijker te handlen zijn, te scheppen, uit het pak te gieten en af te wegen of die makkelijker met de andere ingredienten mengen. Maar ook producten die minder stof afgeven en dus voor operators prettiger zijn om mee te werken.

Niacet is wereldwijd een toonaangevende producent van propiaten en acetaten voor onder andere de levensmiddelenindustrie en lid van IFFI, een business network voor de food ingredients industry.

Henk Jan: "Het is fijn betrokken te zijn bij IFFI. We houden zo goed zicht op nieuwe ontwikkelingen in de industrie en volgen de markt."

Lees ook
IamFluidics en Universiteit Twente realiseren proeffabriek voor microcapsules met plantaardige olieën

IamFluidics en Universiteit Twente realiseren proeffabriek voor microcapsules met plantaardige olieën

IamFluidics en Universiteit Twente, de ontwikkelaars van in-air microfluidics, werken samen met LT Technology om de eerste milieuvriendelijke in-air microfluidics-proeffabriek ter wereld te realiseren. In de fabriek maken ze biologisch afbreekbare en dier-vrije capsules met daarin verschillende plantaardige oliën.

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

Inschrijving Food100 begonnen

Inschrijving Food100 begonnen

De Food100 is een lijst met de meest impactvolle voedselveranderaars en biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor beter en eerlijker voedsel voor iedereen. De inschrijving voor de lijst van 2022 is tot 1 juni geopend.