Fotoverslag: Calvé pindakaas nu Rotterdams

18 september 2008
[gallery]

ROTTERDAM - Onder grote belangstelling heeft burgemeester Opstelten van Rotterdam het eerste officiële Rotterdamse potje Calvé pindakaas ontvangen.

Het betekent weer blijdschap na eerdere Delftse treurnis. Op 23 mei rolde daar namelijk de laatste Delftse Calvé pindakaas van de band. Daarmee kwam aan bijna 125 jaar pindakaasgeschiedenis in Delft een einde.

Oerhollands

Neil Humphrey, sales director Nederland van Unilever, sprak van een oerhollands product dat gelukkig in Nederland bleef. Unilever sloot de fabriek in Delft (net als die in Vlaardingen en Loosdrecht) omdat elders goedkoper geproduceerd kon worden.

Voor de pindakaas had Unilever nog wel een hoek vrij in de sourcing unit, bij het hoofkantoor (de 'brug') in Rotterdam. De pindakaas wordt vooral gemaakt voor de Nederlandse markt. Calvé heeft daar een marktaandeel van 60 procent.

Voorraad opbouwen

Delft heeft voor de verhuizing eerst zo'n negen weken voorraad moeten opbouwen, naast de bestaande productie. 'Dat was een grote uitdaging', meldt productiemanager pindakaas Marcel Clasener, die is meeverhuisd, 'want we maken 10.000 potten per uur.'

De verhuizing (die 6 tot 7 weken duurde) en het proefdraaien van 2 weken verliepen soepel. Het resultaat is een Rotterdamse pindakaas, die exact hetzelfde smaakt als de Delftse.

Geur is weg

'Dat was ook belangrijk voor ons', zegt Humphrey. 'We hebben vrijwel alle apparatuur meeverhuisd. Het belangrijkste is het branden van de noten. Die brander is dezelfde als die in Delft. Het enige verschil is de speciale afzuigkap, waardoor de geur, die altijd in Delft hing, hier buiten niet meer geroken wordt.'

Verder wordt in Rotterdam ook de 60 jaar oude pindamolen nog gebruikt. 'Dat vinden de consumenten toch het lekkerst', zegt Clasener.

Van de medewerkers die hun baan kwijtraakten bij de sluiting van de drie fabrieken, heeft inmiddels negentig procent weer een baan. Ofwel bij Unilever, ofwel elders.

Respect

Burgemeester Opstelten van Rotterdam zei respect te hebben voor de manier waarop Unilever met het personeel is omgegaan. 'Wij zijn er trots op, de pindakaas in huis te hebben gekregen. Rotterdam is toch een echte Unileverstad, met het hoofdkantoor als landmark.'

'Ik ben een erkend Calvé pindakaasliefhebber', vervolgde Opstelten, 'en kan u verzekeren dat deze eerste pot snel op zal zijn.'

In Rotterdam zullen jaarlijks 20 miljoen potjes pindakaas worden geproduceerd.

Een artikel over de Rotterdamse Calvé pindakaas staat in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 17 oktober 2008.

Lees ook:

 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Altijd op de hoogte blijven?