Mensen & bedrijven

Leaf Holland overgenomen door Cloetta

Leaf Holland overgenomen door Cloetta

OOSTERHOUT – Leaf Holland (bekend van Red Band, King en Venco) wordt overgenomen door de Zweedse branchegenoot Cloetta. Het concern gaat verder onder de naam Cloetta en wordt in Scandinavië, Nederland en Italië marktleider in zoetwaren.

Cloetta betaalt 1500 miljoen Zweedse kronen (166 miljoen euro) voor Leaf. Ook neemt het concern de nettoschuld van Leaf, die op 31 augustus bijna 320 miljoen euro bedroeg, over. Beide concerns spreken overigens van een fusie.
 
Complementaire combinatie
Het gaat om een ‘behoorlijk complementaire combinatie van 2 sterke bedrijven’. Cloetta is sterk in het chocoladesegment terwijl Leaf sterk is in de zoetwaren (snoep en kauwgum). Het nieuwe bedrijf heeft een gezamenlijke jaaromzet van 63 miljoen euro.

Het Zweedse bedrijf Cloetta, 150 jaar geleden opgericht, heeft paraplumerk Cloetta en merken als Center, Plopp, Polly, Sportlunch, Guldnougat, Tarragona, Juleskum, Bridge, Mums-Mums and Extra Starka.

Grotere speler
Samen met Leaf, worden we een veel grotere speler en samen kunnen werken om een nog sterker bedrijf op te bouwen ", zegt Olof Svenfelt, bestuursvoorzitter van Cloetta.

Met de fusie zullen Cloetta-producten verkocht gaan worden in 50 landen. Het bedrijf heeft 12 fabrieken in 6 zes landen, waaronder 3 in Zweden en 2 in Nederland (Sneek en Roosendaal). Het hoofdkantoor staat in Stockholm.

De grootste aandeelhouder van Cloetta, AB Malfors Promotor, wil ruim 60 miljoen euro investeren in de fusie. Ook CVC en Nordic Capital, sinds 2005 eigenaren van Leaf, staan (eveneens financieel) achter de fusie.

Synergie-effecten
Volgens beide concerns is jaarlijks ruim 7 miljoen euro te behalen aan synergie-effecten. Bovendien zit Leaf op dit moment in de afronding van een supply chain herstructureringsprogramma dat vanaf het eerste kwartaal van 2012 nog eens bijna 5 miljoen euro extra aan kostenbesparingen mogelijk maakt.

Als onderdeel hiervan is Leaf nog bezig om de fabriek in het Deense Slagelse te sluiten en de productie over te hevelen naar het Slowaakse Levice.

Bengt Baron, de CEO van Leaf wordt de nieuwe CEO van het concern en Lennart Bylock van Cloetta wordt de nieuwe bestuursvoorzitter.

De fusie is overigens onder voorbehoud. De aandeelhouders van Cloetta moeten hier op 15 februari 2012 nog hun goedkeuring aan geven.

Lees ook:
Lonka neemt Donkers over (14 december 2011)

Leaf wil uitbreiden in Sneek (7 oktober 2011)

Leaf stroomlijnt met ERP van Lawson (17 november 2011)

Leaf start fabriek op in Slowakije (20 juni 2007)

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *