NVWA’er Ter Kuile hoogleraar microbiële voedselveiligheid en antibiotica-resistentie

24 november 2016

Benno ter Kuile van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is vanuit de NVWA benoemd tot bijzonder hoogleraar microbiële voedselveiligheid en antibiotica-resistentie in de voedselketen bij de Universiteit van Amsterdam.

Ter Kuile heeft zijn hoogleraarsambt aanvaard door het uitspreken van een rede over 'Antibioticaresistentie: de weg naar de minste weerstand'.

Gebruik van antibiotica in de landbouw draagt bij aan resistentieproblemen binnen de gezondheidszorg. De NVWA ondersteunt daarom onderzoek aan de UvA naar de factoren die de ontwikkeling en verspreiding van resistentie beïnvloeden. Resistentie ontstaat doordat bacteriën worden blootgesteld aan niet-dodelijke concentraties van antibiotica. Deze resistentie kan spontaan ontstaan door aanpassing van processen in de cel of door genmutaties. Daarnaast vindt overdracht plaats van resistentiegenen van cellen die al resistent zijn naar gevoelige acceptorcellen, die vervolgens eveneens resistent worden. Maatregelen die de agrarische sector de afgelopen jaren heeft genomen om het verbruik van antibiotica te verminderen, hebben de prevalentie van resistentie al verminderd.

Door slimmer gebruik en verbetering van de toedieningsmethoden kan echter nog meer winst geboekt worden, betoogt Ter Kuile. Hij benadrukt dat in het bijzonder blootstelling aan lage concentraties antibiotica voorkomen dient te worden.

Ter Kuile is bij de NVWA coördinerend specialistisch adviseur bij het Bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO).

Lees ook:

Hoger obesitas-risico door antibiotica (28 januari 2016)

Altijd op de hoogte blijven?