Voedingscentrum noemt verrijkte peutermelk schijnoplossing

17 januari 2017

Nieuw wetenschappelijk onderzoek door Nederlandse ziekenhuizen toont dat aan verrijkte voeding helpt om tekorten aan ijzer en Vitamine D bij jonge kinderen te voorkomen. Het Voedingscentrum noemt verrijkte voeding echter een schijnoplossing. “Wij zien liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten.”

Zo’n 12 procent van de jonge kinderen heeft een ijzertekort en 23 procent een vitamine D-tekort. Nutricia Research, de wereldwijde onderzoekstak van Danone Nutricia Early Life Nutrition, sponsorde onderzoek van het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in Den Haag naar het effect van verrijkte peutermelk op de ijzer- en vitamine D-waarden bij gezonde, jonge kinderen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Het betrof een gerandomiseerde, dubbelblinde studie van twintig weken onder 318 jonge kinderen van één tot drie jaar. De veranderingen in de hoeveelheid ijzer en Vitamine D zijn gemeten door vóór en na het voeden met verrijkt voedsel bloedmonsters af te nemen.

De resultaten tonen aan dat wanneer jonge kinderen over een periode van twintig weken dagelijks peutermelk drinken, de ijzerwaarden behouden blijven en de vitamine D-waarden verbeteren. Zo bleek dat kinderen die peutermelk dronken 58 procent minder kans hadden op een tekort aan ijzer en 78 procent minder kans op een tekort aan Vitamine D. “Het onderzoek bevestigt dat de dagelijkse consumptie van peutermelk, verrijkt met vitaminen en mineralen, een effectieve en praktische oplossing kan zijn”, verklaren Nutricia en de ziekenhuizen dan ook in een persbericht.

‘Schijnoplossing’

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, noemt de verrijkte peutermelk echter een schijnoplossing. “Wij zien liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten. Dan bedoel ik groente en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Het is een te gemakkelijke oplossing om te zeggen: geef ze maar verrijkte peutermelk om mogelijke tekorten te voorkomen, want daar zitten in ieder geval goede voedingstoffen in."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?