Wie zijn de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen?

15 augustus 2017

De aanmelding voor de nieuwe Food100-lijst is van start gegaan. Van 14 augustus tot 10 september kunnen voedselveranderaars zich aanmelden. Een onafhankelijke deskundige jury stelt de lijst van 100 gamechangers samen. Op 13 oktober maakt de jury de Food100-lijst bekend tijdens een speciale Food100 breakfast meeting in ‘s-Hertogenbosch. Aanmelden of nomineren voor de Food100-lijst kan online.

Food100 is een netwerk voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21ste eeuw. De race to the bottom in food moet gekeerd worden. Dit vraagt om toekomstgerichte voedselveranderaars die zich willen verbinden om samen het verschil te kunnen maken. Daarom wordt jaarlijks de Food100-lijst samengesteld.

Food100-lijst

De Food100-lijst bestaat uit 50 changemakers ‘onder de 30’, en 50 gamechangers ‘van boven de 30’. De 30-plussers zijn gevestigde namen die naast een groot netwerk ook al aanzienlijke invloed hebben binnen de voedingsindustrie. De jonge talenten onder de 30 zijn vol belofte, maar weten nog niet de impact te genereren die de ‘captains of industry’ – groot of klein – wel hebben.

Food100 is een gezamenlijk initiatief van Slow Food Youth Network, Food Inspiration, Food Hub en AgriFood Capital. Door foodgeneraties te verbinden, wil Food100 het gevestigde leiderschap inspireren en de jongste generatie foodondernemers kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Door de jonge honden te koppelen aan de ervaren rotten, ontstaat een dynamisch verbindend netwerk dat jaarlijks ververst.

De jury

Een onafhankelijke deskundige jury stelt na twee beoordelingsrondes uit alle aanmeldingen de Food100 samen. De jury vormt een brede afspiegeling van onze voedselindustrie en bestaat uit de volgende experts:

  • Peter Klosse, Smaakprofessor en oprichter van de Academie voor Gastronomie
  • Anniek Mauser, Hoofd Duurzaamheid bij Unilever Benelux
  • Jaap Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid
  • Helen Kranstauber, mede-eigenaar Food Cabinet
  • Selma Seddik, mede-oprichter restaurant InStock

De jury toetst de kandidaten op vier criteria:

  • Daadkracht: de mate waarin het de kandidaat lukt om daadwerkelijk doelen te verwezenlijken.
  • Innovativiteit: de mate waarin de kandidaat vernieuwend is en een voorbeeldfunctie heeft.
  • De 3P’s - People, planet, profit: de mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.
  • Capaciteit om te delen: de mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk, inzichten te delen.

Aanmelden

Voedselveranderaars kunnen zichzelf of iemand anders online aanmelden. Motiveer daarbij waarom deze persoon in de Food100 thuishoort. Op 10 september sluit de aanmelding.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?