15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

blikje

Beeld: Pixabay

Over twee jaar moet je 15 cent statiegeld betalen bij aankoop van een blikje bier of frisdrank. De maatregel gaat per 31 december 2022 in, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Jaarlijks gaan er zo'n 2 miljard blikjes over de toonbank, waarvan er 150 miljoen in het milieu belanden. In 2020 gaf Van Veldhoven, op verzoek van de Tweede Kamer, aan dat dit aantal met 70% moet afnemen in de loop van 2021 (ten opzichte van het gemiddeld aantal zwerfblikjes in 2016/2017), met statiegeld als gevolg als dit niet lukt. Ondertussen werd de wetgeving alvast voorbereid.

Het aantal blikjes dat in het milieu belandt nam niet af, maar juist met 27% toe in 2020. Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar, en dus wordt statiegeld op blikjes verplicht. Nederland volgt daarmee onder andere Duitsland, Denemarken en Noorwegen op, waar al statiegeld op blik wordt gerekend.

Producenten krijgen twee jaar de tijd om zich op de maatregel voor te bereiden. Ook moet ondertussen door producenten en supermarkten worden uitgezocht waar en hoe consumenten straks lege blikjes kunnen inleveren. Horeca en kleine verkopers zoals kiosks worden voor de maatregel ontzien en hoeven geen blikjes in te nemen. Dit geldt ook voor kleine plastic flesjes, waar vanaf 1 juli 2021 statiegeld op komt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Statiegeld op blikjes uitgesteld tot april 2023

Statiegeld op blikjes uitgesteld tot april 2023

Staatssecretaris Vivianne Heijen van Milieu wilde op 1 januari 2023 statiegeld op blikjes invoeren, maar de Raad van State bepaalt anders. Het statiegeldsysteem voor blikjes moet 1 april 2023 starten.

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Vanaf vandaag kunnen op Utrecht Centraal lege plastic flesjes met statiegeld ingeleverd worden. Het is het eerste treinstation in Nederland met een innamepunt voor statiegeldflesjes. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten te hebben. Dit jaar nog komen er ook automaten op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal...

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola in Nederland voorziet vanaf dit najaar haar plastic flessen van een aangehechte dop. Met de nieuwe doppen wil de frisdrankgigant inzameling en recycling stimuleren en zwerfafval tegen gaan.