20e Landelijke Opschoondag heeft thema ‘Elke verpakking telt!’

Landelijke Opschoondag 2022

Beeld: Nederland Schoon

Op zaterdag 19 maart vindt de 20e editie plaats van de Landelijke Opschoondag met als overkoepelend thema ‘Elke verpakking telt!’. Hiermee wil initiatiefnemer Nederland Schoon benadrukken dat elke verpakking telt in het voorkomen van zwerfafval en dat elke verpakking een bepaalde waarde in de keten heeft als het op de juiste manier wordt opgeruimd.

Dit jaar hebben 26 bedrijven toegezegd om mee te doen aan de opschoonactie, Dat is een recordaantal voor de jaarlijkse actie. Onder andere Koninklijke Grolsch, Coca-Cola Nederland, Jumbo en Univé doen mee. De organisaties roepen hun klanten en partners op mee te helpen met het opruimen van zwerfafval. Aan alle deelnemers van de Landelijke Opschoondag kunnen de Litterati-app gebruiken om het gevonden zwerfafval te registreren, zodat opruimroutes kunnen worden geoptimaliseerd aan de hand van data.  

Elke verpakking telt

“Het is duidelijk merkbaar dat ook steeds meer bedrijven bezig zijn met duurzaamheid en de circulaire economie. De grote belangstelling draagt enorm bij aan de bewustwording rond het thema zwerfafval. Zien opruimen, doet opruimen. Ook zorgt een schone omgeving ervoor dat er minder afval op straat wordt gegooid. Zo wordt zwerfafval dus voorkomen. Daarbij is het goed je bewust te zijn van de waarde van elke verpakking. Deze op de juiste manier weggooien maakt een enorm verschil. Elke verpakking telt!”, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon.

Over Nederland Schoon

Nederland Schoon werkt al 30 jaar samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies wil de organisatie bewustwording en een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel creëren. Dit jaar wordt voor de 20e keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd.

Lees ook
KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.

NEN zoekt experts voor geharmoniseerde normen verpakkingen en verpakkingsafval

NEN zoekt experts voor geharmoniseerde normen verpakkingen en verpakkingsafval

Het internationale technisch comité CEN TC/261 SC/4 ‘verpakkingen en het milieu’ is begonnen met een geharmoniseerde methodologie op te stellen voor ‘recycleerbare plastic verpakkingen’ in Europa. Daarom zoekt NEN verpakkingen-experts. Tegelijkertijd ondergaat ook de richtlijn 94/62/EG een revisie. In deze richtlijn staan de EU-regels met betrekking...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren