Aantal RASFF-meldingen voedselvergiftiging gestegen

rasff

BRUSSEL – Het aantal meldingen van voedselvergiftiging en -infecties in het Europese RASFF-waarschuwingssysteem is vorig jaar met 12 procent toegenomen ten opzichte van 2012. In 2013 werden in totaal 53 meldingen in het RASFF-systeem gedaan die te maken hadden met voedselvergiftiging.

Dat staat in het jaarrapport van RASFF over 2013. Meldingen over voedselvergiftiging uit Nederland, betreffen alerts voor giftige kruidenextracten in marshmallow uit Bulgarije (via Duitsland), oesters met het norovirus uit Frankrijk en in augustus 11 gevallen van bijwerkingen bij een voedingssupplement uit de VS.

Ook was er nog een informatiemelding uit Nederland van voedingssupplementen in vloeibare vorm met een kapotte verpakking.

E.coli hamburgers

Alerts uit andere Europese landen waar Nederland bij betrokken was, gingen onder meer over met E. coli (O157: H7) besmette diepvrieshamburgers uit Zweden met ruw materiaal uit Nederland en Polen. Het ging hierbij om 2 personen in Zweden die EHEC-achtige symptomen kregen.

Het vlees dat afkomstig was van slachterijen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland, was in een Nederlandse productielocatie verwerkt. Nederland heeft toen informatie verschaft aan afnemers in Frankrijk, Zweden, Denemarken, de UK, België, Finland en Denemarken.

Oesters en chocolade

Verder kwam er in februari uit Denemarken nog een alert voor oesters (4 samples) met het norovirus uit Nederland.

Daarnaast was er in juni een alert voor chocolade met melkvervangers uit het Verenigd Koninkrijk dat een allergische reactie veroorzaakte en dat ook in Nederland gedistribueerd was.

In november 2013 kwam eveneens een alert uit het Verenigd Koninkrijk over een voedselgerelateerde uitbraak van Azaspiracid Shellfish Poisoning (AZP). Deze was afkomstig van Ierse mosselen die in Nederland verwerkt waren.

Lees ook:

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

Focus op verhitting én koeling bij Clostridium (16 juni 2014)

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

‘Geen pathogenen in steak tartaar Krasnapolsky’ (18 januari 2013)

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’ (17 januari 2013)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

 
Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...