Aantal RASFF-meldingen voedselvergiftiging gestegen

rasff

BRUSSEL – Het aantal meldingen van voedselvergiftiging en -infecties in het Europese RASFF-waarschuwingssysteem is vorig jaar met 12 procent toegenomen ten opzichte van 2012. In 2013 werden in totaal 53 meldingen in het RASFF-systeem gedaan die te maken hadden met voedselvergiftiging.

Dat staat in het jaarrapport van RASFF over 2013. Meldingen over voedselvergiftiging uit Nederland, betreffen alerts voor giftige kruidenextracten in marshmallow uit Bulgarije (via Duitsland), oesters met het norovirus uit Frankrijk en in augustus 11 gevallen van bijwerkingen bij een voedingssupplement uit de VS.

Ook was er nog een informatiemelding uit Nederland van voedingssupplementen in vloeibare vorm met een kapotte verpakking.

E.coli hamburgers

Alerts uit andere Europese landen waar Nederland bij betrokken was, gingen onder meer over met E. coli (O157: H7) besmette diepvrieshamburgers uit Zweden met ruw materiaal uit Nederland en Polen. Het ging hierbij om 2 personen in Zweden die EHEC-achtige symptomen kregen.

Het vlees dat afkomstig was van slachterijen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland, was in een Nederlandse productielocatie verwerkt. Nederland heeft toen informatie verschaft aan afnemers in Frankrijk, Zweden, Denemarken, de UK, België, Finland en Denemarken.

Oesters en chocolade

Verder kwam er in februari uit Denemarken nog een alert voor oesters (4 samples) met het norovirus uit Nederland.

Daarnaast was er in juni een alert voor chocolade met melkvervangers uit het Verenigd Koninkrijk dat een allergische reactie veroorzaakte en dat ook in Nederland gedistribueerd was.

In november 2013 kwam eveneens een alert uit het Verenigd Koninkrijk over een voedselgerelateerde uitbraak van Azaspiracid Shellfish Poisoning (AZP). Deze was afkomstig van Ierse mosselen die in Nederland verwerkt waren.

Lees ook:

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

Focus op verhitting én koeling bij Clostridium (16 juni 2014)

Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)

‘Geen pathogenen in steak tartaar Krasnapolsky’ (18 januari 2013)

‘Allergenen-alerts RASFF vooral door etiketfouten’ (17 januari 2013)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

 
Lees ook
Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Door de populariteit van sushi is de vraag naar verse rode tonijn toegenomen. Om de rode kleur te behouden wordt de tonijn veelal bijgekleurd, stelt het tv-programma Kassa. Door het bijkleuren kan je niet meer zien of de vis wel vers is.

NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

RTL Nieuws is al verschillende maanden op het spoor van misstanden bij de afdeling Keuren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met enige regelmaat brengt de nieuwszender nieuwe zaken naar buiten op basis van de verklaringen van klokkenluiders binnen de NVWA.