Aantal voedselvergiftigingen opnieuw gestegen

salmonella-549608_1280

Het aantal voedselvergiftigingen in Nederland is in 2017 opnieuw gestegen. Dat staat in een rapport van het RIVM.

In 2017 werden in totaal 666 uitbraken van voedselinfecties- en vergiftigingen gemeld, met 2995 zieken. Het aantal uitbraken is gestegen met 12% ten opzichte van 2016, toen het om 594 uitbraken en 2731 zieken ging. Tussen 2008 en 2014 schommelde het aantal meldingen van uitbraken tussen de 200 en 300, maar sinds 2014 stijgt het aantal jaarlijks. Het RIVM zegt niet te weten of het aantal voedselvergiftigingen daadwerkelijk toeneemt of dat ze simpelweg vaker gemeld worden.

Uitbraken voedselvergiftiging

Het gemiddelde aantal zieken per uitbraak is in de afgelopen jaren constant gebleven met 4,5-4,6 zieken per uitbraak in 2015-2017. De drie meest aangetroffen ziekteverwekkers zijn norovirus (18 uitbraken), Salmonella (15) en Campylobacter (5). De grootste geregistreerde uitbraak betrof een uitbraak van Shigella flexneri waarbij 162 zieken geregistreerd werden. Van die uitbraak werd melding gemaakt bij de GGD Haaglanden. Het ging om een groep studenten die gegeten hadden in het restaurant van een studentenvereniging.

Meldplicht

Artsen en GGD-instanties zijn verplicht melding te maken van voedselvergiftigingen, en ook burgers kunnen bij de NVWA melding maken als ze denken ziek te zijn geworden van bepaald voedsel. De NVWA onderzoekt vervolgens of er reden is tot actie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.